Otvaranje izložbe fotografija “Unutrašnje čulo” Pauline Aleksić i Sare Popović

U galeriji Radul begovog konaka, u četvrtak, 1. juna, biće otvorena izložba fotografija umetnica mlađe generacije – Pauline Aleksić i Sare Popović. Otvaranje je u 19 sati.

Izložbu „Unutrašnje čulo“ čini serija monohromatskih fotografija koje stvaraju melanholični ton i distanciraju nas od sadašnjosti i vremena, dajući širu sliku i uvodeći posmatrača u atmosferu polusna, potencirajući na taj način neku vrstu neposrednosti, što za posledicu ima lakše čitanje ili stvaranje intuitivnog doživljaja.
Fotografije Pauline Aleksić karakterišu neka vrsta statičnosti zamrznutog trenutka, konkretniji momenat (momenti), kao i elementi dekadencije civilizacije (kroz motive pustih pejsaža, poplava, nagovaštaja ljudskog prisustva…), stvarajući postapokaliptičnu atmosferu i vrstu slutnje budućnosti koja nam se već desila.
Fotografije Sare Popović, kroz tu istu postapokalptičnu atmosferu, dinamičnost pokreta kamere i izlazak iz zone komfora čvrste kompozicije i fokusa, daju privid apatičnog polusna, stvarajući utisak putovanja i neprestanog kretanja, što negde i jeste ishodište – ako za premisu uzmemo da je bitan put a ne cilj.
Radovi dve mlade autorke sugerišu povratak ideji da je život neprestano kretanje i zbir proživljenog, koji, kao takvi i umnoženi iskustvima generacija, grade mozaik istorije i budućnosti.
(Tekst prof. Miljana Nedeljkovića iz kataloga izložbe „Unutrašnje čulo“)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *