Svečano otvoren 37. Festival „Mladi maj“ u Zaječaru, večerašnji gosti Smederevska pesnička jesen

U punoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru sinoć je svečano otvaren 37. Festival „Mladi maj”. Uz prigodan poetsko- muzički program, Festival je otvorio Jovica Tišma, književnik iz Smedereva, jedan od prvih mladomajaca, dok su za poetsko-muzičke ilustracije bili zaduženi Zaječarci: Boris Živulović, Nikola Milošević, Mihailo Ivković, David Nedeljković i Magdalena Vulović, predvođeni profesorom Stevanom D. Jovanovićem.

Jovica je istakao da ga je obradovao poziv da otvori ovogodišnji Festival, jer je to za njega ogromna čast i naglasio:

“Obradovalo me je što je festival vraćeno nekadašnje ime „Mladi maj”, koje je, usuđujem se da tvrdim, najpoetičnije ime jednog pesničkog festival, za koje znam.”

U Pozorišnom muzeju okupio se veliki broj mladih Zaječaraca koji su uživali u Jovičnim katrenima i citatima pesnika i filozofa o poeziji, a naročito u kompozicijama navedenih učesnika programa. Osim pesama nekadašnje grupe “VIS Novi svet”, izvedene su i autorske kompozicije Magdalene Vulović, učenice 7. razreda OŠ “Desanka Maksimović”.

Festival mladih pesnika nastao je na temeljima multimedijalne manifestacije umetničkog stvaralaštva mladih, pod nazivom „Mladi maj, koja je krajem sedamdesetih godina prošlog veka zamrla. U nameri da nastavi kontinuitet afirmacije poetskog stvaralaštva mladih, Dom omladine Zaječar je 1989. godine obnovio ovu manifestaciju u formi Festivala mladih pesnika pod istim nazivom. Posle prekida 1999. godine, Festival je 2002. godine ponovo obnovljen pod nazivom Festival mladih pesnika „Dani poezije“. Od ove godine manifestaciji je vraćen stari naziv “Mladi maj”.

Počev od 1989. godine, ova manifestacija ima takmičarski karakter, a pravo učešća na konkursu imaju mladi pesnici starosti do 30 godina koji stvaraju na srpskom jeziku. Pobedniku Festivala, po oceni Stručnog žirija, pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama a 2005. godine, ustanovljena je i Memorijalna nagrada Sergije Lajković koja se dodeljuje istaknutim ličnostima, ustanovama, izdavačkim kućama, časopisima, štampanim i elektronskim medijima za poseban doprinos afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Svečanom otvranju festivala, sinoć je prethodila promocija romana književnice Laure Barne „Sve moje sestre“ koji govori o našem velikom književniku Rastku Petroviću. Knjiga je predstavljena u okviru programa: “Poezija, traganja”.

Danas pre podne, u okviru festivala, pesnici su gostovali u osnovnim i srednjim školama. U 18 sati, u Muzeju pozorišta gosti Festivala su predstavnici “Smederevske pesničke jeseni” – Miljan Guberinić i Jovica Tišma. Sat vremena kasnije u istom prostoru biće predstavljen izdavač “Enklava”, a govoriće urednik Zvonko Karanović, Lazar Prendović i Maša Živković.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *