U Negotinu počinje 10. Vokalni etno festival mladih “Kreni na istok”

Od 24. do 27. maja Negotin će ugostiti, deseti jubilarni put, učesnike Vokalnog Etno Festivala mladih, pod sloganom “Kreni na istok”.

Prvog dana VEF-a, od 13.30 do 14.15 prvu radioicu održaće SlobodanTrkulja, estradni umetnik, instrumentalni izvođač, pevač, kompozitor… Radionica je u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Program se popodne nastavlja na Rogljevačkim pivnicama, gde će najpre biti promovisana zbirka vlaških pesama “Trandafir”. Uslediće II muzička radionica koju će voditi Danijela Marković, muzički pedagog i organizator festivala. Nakon obilaska Rogljevačkih pivnica od 18 do 18,30, biće otvorena i radionica suvenira, keramike, veza i pustovanja, uz prezentaciju proizvoda lokalnih proizvođača.

Svečano otvaranje Festivala je u 19 sati, a zatim će biti izveden koncert pobednika VEF-a sagostima:
• Vokalna radionica “Bistrik” Bilje Krstić, Beograd
• Katedra za etnomuzikologiju AU Banja Luka,
• Narodni hor “Boja”, Vidin, Bugarska,
• KUD “Mokranjac” Negotin

Cilj ovogodišnjeg festivala, koji traje do subote, 27. maja, je kombinacija kulture i turizma, pa će deo programa biti organizovan na lokacijama kao što su Rogljevačke pivnice i Vratnjanske kapije.

Organizatore manifestacije su Kreativno udruženje Nego, a realizaciju festivala pomogli su Opština Negotin, Ministarstvo kulture i GIZ kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *