Vanredno izdanje “Razvitka” posvećeno Adamu Puslojiću biće predstavljeno na “Mladom maju”

Danas je u foajeu zaječarskog pozorišta održana konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen vanredni broj časopisa „Razvitak“, posvećen Adamu Puslojiću, a najavljen je i predstojeći 37. Festival mladih pesnika „Mladi maj“.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, ovom prilikom je rekao da mu je žao što je još jedan velikan srpske kulture otišao, ali da je dobro što će ovaj vanredni broj „Razvitka“ biti svojevrstan trajni spomenik Adamu Puslojiću.

„Prošle godine smo zamolili Rajka Karišića da naslika Adamov portret. Jedan primerak poslat je njemu. Iako je već posrtao sa zdravljem jako se obradovao. Sada je evo taj portret na korici „Razvitka“. Zahvalio bih glavnom i odgovornom uredniku Vlasti Mladenoviću koji je učinio napor da okupi sve te ljude koji su o Adamu napisali mnogo lepih stvari, kako i zaslužuje velikan Srbije, velikan Rumunije“, rekao je Đuričić i dodao da mu je izuzetno zadovoljstvo što ove godine Festival mladih pesnika traje praktično četiri dana i ima bogat program.

Na promociji “Razvitka” o Adamu Puslojiću, kome je i posvećen ovaj vanredni broj govoriće Vladimir Đuričić, direktor Ustanove, Vlasta Mladenović, urednik i pesnik, Bratislav Milanović, književnik, Marija Puslojić, kći Adama Puslojića, Bora Dimitrijević, kulturni poslenik i Višeslav Živanović, istoričar i pesnik.

Glavni i odgovorni urednik „Razvitka“ i predsednik umetničkog saveta Festivala mladih pesnika „Mladi Maj“ Vlasta Mladenović, rekao je ovom prilikom da se on i drugi članovi Umetničkog saveta trude da festival ne luta koncepcijski, da zadrži formu ali i da se unesu neophodne novine.

„Od ove godine vraća se naziv Festivala, po kome je i poznat kako u Srbiji tako i u regionu Balkana – „Mladi maj. Novina je tribina o Festivalima mladih pesnika, kako bi se imao širi uvid u stvaralaštvo mladih i kako bi se uspostavila što bolja saradnja među festivalima mladih pesnika. Festival ove godine počinje promocijom vanrednog izdanja časopisa „Razvitak“ 24. maja u 13 sati, u pozorišnom muzeju, gde će od 20 sati biti upriličeno i svečano otvaranje. Prisutni će tom prilikom moći da čuju i vide pesnika i proznog pisca za decu i mlade Jovicu Tišmu, koji je dobitnik najznačajnijih književnih priznanja u toj oblasti ali je i muzičar pa će svečano otvaranje biti svojevrstan performans recitatora i muzičara.“

Program će biti nastavljen 25. i 26. maja gostovanjem pesnika u zaječarskim osnovnim i srednjim školama, promocijom knjiga Bratislava Milanovića i Saše Skaluševića, kao i danske kniževnosti, predstavljanjem časopisa „Enklava“ i Festivala „Smederevska pesnička jesen“ i drugim zanimljivim sadržajima.

Poslednje festivalske večeri, u subotu 27. maja, biće predstavljena knjiga pesama prošlogodišnje pobednice Marije Živković, a zatim je predviđen nastup ovogodišnjih sedmoro finalista, proglašenje pobednika 37. Festivala i dodela nagrade Sergije Lajković za poseban doprinos i afirmaciju stvaralaštva mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *