Izložba slika Dragoslava Živkovića u Narodnom muzeju “Zaječar” (VIDEO)

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u petak, 19. maja u 19 sati, u Galeriji Narodnog muzeja “Zaječar” biće svečano otvorena izložba Dragoslava Živkovića, slikara koji živi i stvara u Knjaževcu i koga je likovna kritika označila kao jedan od najznačajnijih savremenih slikara ne samo u istočnoj Srbiji već i šire.

Na izložbi, koja je retrospektivnog karaktera biće predstavljeno 48 dela u tehnikama ulja, akvarela i crteža nastalih od studentskih dana pa do danas. Reč je o delima iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja „Zaječar“ ali i iz privatnih kolekcija od kojih mnoga do sada nikada nisu izlagana i koja će publika imati prilike da vidi prvi put.

U toku trajanja izložbe publika će moći da pogleda i dokumentarni film o umetniku autora Miloša Jeremića, kao i kratki video zapis – vođenje kroz izložbu za gluve ili osobe oštećenog sluha na znakovnom jeziku.

Autor izložbe je Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Povodom 50-godišnjice stvaralašva Dragoslava Živkovića 2020. je publikovana monografija Živkovića, grupe autora, kapitalno delo u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac, koje će biti predstavljeno na otvaranju izložbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *