Promocija knjige “Unutrašnje more” Danice Vukićević, dobitnice NIN-ove nagrade za 2022. godinu

Matična biblioteka „Svetozar Marković” sutra organizuje promociju knjige „Unutrašnje more”, ovogodišnje dobitnice Ninove nagrade, Danice Vukićević. Promocija je od 18 sati.

U preporuci ovog romana na fb profilu biblioteke, Tamara Bogdanović, bibliotekar je napisala:

“Roman “Unutrašnje more” Danice Vukićevih izuzetan je po mnogo čemu. Osobenost karakteristika kojima je jedan prozni tekst obeležen i definisan, u istorijskom i teorijskom pogledu, upravo predstavlja njegovu izuzetnost. Ovo delo lišeno je skoro svih dosadašnjih elemenata romana. Naime, strukura je specifična, jedinstvena i prava je podrška sadržini koje ovo delo nosi. Toliki niz, ili bolje rečeno sistem tematskih jedinica, dobio je svoju pravu kompozicijsku okosnicu. Skelet koji drži tkivo ovog romana, predstavljen je fragmentima, osvrtima, kratkim beleškama i zapažanjima. Ako bi se tražila jasna definicija kompozicije ovog romana, taj pojam bi glasio umrežena. Opiranje dela da se teorijski uobliči, spakuje u neke pretpostavke ili zaključke, doprinosi njegovoj aktuelnosti.
Ovom romanu se uvek i iznova možemo vraćati, u uvek i iznova možemo uočiti neki novi impuls, novu inspiraciju.
Delo prati jedan životni tok, deo životnog ciklusa pojedinca. U njemu su sadržana promišljanja i premišljanja gotovo svih fenomena koje se mogu naći u čoveku i oko njega. Čak i kada lukavo budemo nastojali da nađemo temu koja nije dotaknuta, u tome ćemo teško uspeti, jer sam jezički izraz, koji je skraćen, jezgrovit, često gnomski, u sebi sadrži različite nivoe smisla i pomerenog značenja, što dokazuje njegovu sveobuhvatnost. Čitamo o životu, smrti, odrastanju, sazrevanju, prolaznosti, društveno-političkim temama i kontekstima, socijalnim, humanističkim, estetičkim, poetičkim osvrtima, zatim čitamo zapažanja o umetnosti, umetniku, pojedincu, društvu, angažovanosti ili inertnosti, vremenu, uspomenama, nastanku i nestanku itd.
Ovaj roman će nas uvući u sebe i vodeći se osećajem fragmenta “Prisustvo” koji glasi “Hteli – ne hteli, utkani”, zaista ćemo biti utkani jer je ovo roman o svima nama, pomalo.”

FOTO: fb matična biblioteka “Svetozar Marković”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *