Uhapšeni osumnjičeni za pranja novca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe, dok će protiv još jedne osobe biti podneta krivična prijava, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca.

Uhapšeni su Ž. M. (1957), faktički odgovorno lice Automobilskog sportskog kluba „G.A.G.A. Avala racing team“ Beograd i Automobilskog sportskog udruženja „AS“ Zaječar, M. S. (1995), odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider Group 2001“ Negotin, M. P. (1993), odgovorno lice agencije za konsultantske usluge „Abiona 019“ Negotin, i M. M. (1995), odgovorno lice agencije za konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije „Barbikan“ Brestovac.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćena i pedesetšestogodišnja žena, odgovorno lice jedne agencije za knjigovodstvene usluge iz Negotina, za kojom policija intenzivno traga.

Sumnja se da je M. Ž., od kraja januara do sredine maja 2022. godine, novac u iznosu od 3.960.000 dinara koji su sportskom klubu i udruženju u kojima je bio odgovorno lice uplatile pojedine turističke organizacije i Grad Zaječar, a koji je bio namenjen za organizovanje „Cez Borsko Braničevski GAGA Reli 2021 i 2022“, brdske trke „Đerdap-Miroč 2022“ i za realizaciju redovnog programa u oblasti sporta, protivpravno prisvojio.

On je, kako se sumnja, novac prebacivao na račune preduzeća u kojima su radili ostali osumnjičeni koji su uplate pravdali sačinjavanjem dokumentacije sa neistinitom sadržinom.

M. S., M. P., M. M. i pedesetšestogodišnjakinja su, kako se sumnja, novac potom podizali sa računa, zadržavali za sebe proviziju od 5 do 10 odsto, a ostatak predavali Ž. M. na ruke.

Osumnjičeni M. S., M. P. i M. M. će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok je Ž. M. određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *