“U korak sa inkluzijom” projekat partnera iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske

“Dečiji centar” Zaječar u partnerstvu sa još tri organizacije, započeo je realizaciju međunarodnog projekta “U korak sa inkluzijom” (Catch up With the Inclusion), u oviru programa Erasmus+ a uz podršku Fondacije Tempus. Partnerstvo obuhvata četiri organizacije: “Dečiji centar” iz Zaječara (Srbija), Plesni kolektiv “Magija iz Rijeke” (Hrvatska), “Eureka” kulturni centar iz Skoplja (Makedonija), Fondaciju “Podrška realizaciji” iz Vidina (Фондация “Подкрепа за реализация”, Bugarska).

Na sastanku održanom u Zaječaru, sa partnerima je sklopljen sporazum kojim su i zvanično definisani detalji našeg zajedničkog rada.

Opšti cilj projekta je unapređenje kvaliteta kulturnog i umetničkog života mladih sa invaliditetom iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Bugarske kroz kreativno neformalno učenje, participaciju i mobilnost. U toku 20 meseci, od aprila 2023. godine, do decembra 2024. godine, grupe mladih sa invaliditetom i volonteri/volonterke organizacija, putovaće na različite festivale i učestvovaće u umetničkim aktivnostima sa namerom da se široj publici približe umetnički kapaciteti i stvaralačke mogućnosti inkluzivnih praksi. Zajedničko učešće u kreativnim programima, obukama i radionicama treba da smanji socijalnu distancu između mladih sa invaliditetom i mladih iz opšte populacije, da obezbedi ravnopravno učešće mladih sa invaliditetom, učini ih vidljivim i razvije kapacitete različitih aktera u lokalnim zajednicama za aktivnu inkluziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *