Večeras počinje festival „Joakim Vujić“ u Zaječaru

59. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće održan u Zaječaru od 8. do 15. maja 2023. godine. Ovaj prestižni Festival, koji se svake godine održava u drugom gradu sa profesionalnim teatrom, u zaječarskom pozorištu organizuje se posle 26 godina. Podsećanja radi, Zaječar je jedan od osnivača i domaćin prvog Festivala „Joakim Vujić“, daleke 1965. godine.

Publika će moći da uživa u najboljim predstavama profesionalnih pozorišta Srbije, od kojih će sedam biti u takmičarskom delu ove pozorišne smotre, a jedna će biti odigrana u čast nagrađenih.

Festival će 8. maja otvoriti predstava domaćina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara „Čehovljeva soba“, sezona prva, prema pričama Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, koji je i reditelj predstave.

U utorak 9. maja na repertoaru je predstava Кruševačkog pozorišta „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića, a dan kasnije nastupiće ansambl Narodnog pozorišta Priština sa predstavom „Ona koja raspušta vojske“, prema Aristofanovoj Lisistrati, po tekstu i u režiji Bobana Skerlića.

U četvrtak 11. maja zaječarska publika moći će da gleda kamernu predstavu Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja (60 gledalaca na sceni) „4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu“ Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović, Nine Plavanjac i Stevana Bodrože, u režiji Stevana Bodrože.

U petak 12. maja na programu je predstava Narodnog pozorišta Užice „Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića. Isti reditelj potpisuje i predstavu Narodnog pozorišta Niš, „San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)” Ivana Velisavljevića, koja će biti odigrana u subotu 13. maja.

Poslednje takmičarske večeri, u nedelju 14. maja, biće izvedena predstava Regionalnog pozorišta Novi Pazar „Terapija“, po motivima teksta Кristofera Djuranga, u režiji Olivere Đorđević. U čast nagrađenih, u ponedeljak 15. maja biće odigrana predstava Кnjaževsko-srpskog teatra iz Кragujevca „Uobraženi bolesnik“ Molijera, u režiji Đorđa Nešovića. Sve predstave počinju u 20 sati.

Selektor je Goran Ibrajter, a odluke o nagradama Festivala doneće tročlani žiri u sastavu: Miloš Latinović, Milica Bajić Đurov i Mladen Knežević. Moderator okruglog stola posle svake predstave biće Tatjana Nježić, kritičari festivala: Jelena Popović i Igor Burić, a urednik biltena Biljana Glišić.

Komplet karata za svih 8 predstava košta 3.000 dinara, a komplet karata za 7 predstava bez kamerne predstave, za koju je predviđeno samo 60 gledalaca na sceni, je 2.500 dinara. Moguća je i kupovina na rate, preko administrativne zabrane.

Karte se mogu kupiti na blagajni Pozorišta radnim danima od 9-15 sati, a u subotu 6. maja od 10-17 sati.
U okviru Festivala biće priređen i bogat, besplatan prateći program.

U utorak 9. maja u pozorišnom muzeju će u 12 sati biti organizovana tribina o „Srpskom pozorištu danas i dan posle“. Učestvuju: pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić i direktori profesionalnih pozorišta Srbije. Moderator je mr Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

U sredu 10. maja, od 19 sati, u foajeu Pozorišta biće organizovano „Veče posvećeno LUDUSU“, a u četvrtak 11. maja će, povodom rođendana Zorana Radmilovića, u sali pozorišta u 12 sati, biti prikazan dokumentarni film o Radmiloviću „Glumčina“. Od 19 sati u foajeu pozorišta predviđena je promocija „Joakim Vujić, sabrane drame“.

Dan kasnije, u 19 sati u holu Pozorišta biće organizovano prestavljanje Almanaha drame društva novosadskih književnika. U subotu 13. maja u 19 sati u foajeu će biti predstavljena monografija „Renata Ulmanski/ Njegovo veličanstvo „Slučaj“, a u nedelju 14. maja na istom mestu i u isto vreme predviđena je „Promocija poezije Spasoja Ž. Milovanovića“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *