Sastanak o bezbednosti dece u školama

Povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila u školi u Beogradu, u Policijskoj upravi Zaječar održan je sastanak načelnika Policijske uprave Zaječar i gradonačelnika Zaječara sa direktorima osnovnih i srednjih škola, načelnicom Školske uprave, direktorom Zdravstvenog centra Zaječar, direktorom Centra za socijalni rad, kao i sa članovima lokalne samouprave, na temu bezbednosti đaka i zaposlenih u školama.

Definisanje konkretnih koraka u cilju unapređenja bezbednosti i podizanja sigurnosti dece na viši nivo, zajednički je stav učesnika sastanka. Takođe, mere će se intenzivirati i obaveznim prisustvom policajaca u školama, kao i većim uključivanjem roditelja u ceo proces. Ono što je novina je to što će se u školama održavati predavanja na temu zloupotrebe oružja.

Naša obaveza je maksimalno angažovanje ljudstva u školama, rekao je načelnik Policijske uprave Zaječar Igor Jevtić i dodao da je još jedna od mera pojačan video -nadzor u svim školama.

Izražavajući svoju zabrinutost povodom nemilih događaja, lokalna samouprava je predložila dodatno uvođenje nekih mera kako bi se zaštitila deca na teritoriji grada Zaječara.

Imamo situaciju „domino efekta“, moramo da radimo na jednoj drugoj stvari, da vaspitna uloga u školama bude naglašenija u odnosu na obrazovnu, u ovom trenucima, bar do kraja školske godine. Očigledno da smo poneseni „pravima“ deteta, otišli u drugu krajnost. Odnosi učenika, kao i pojedinih roditelja prema profesorima su loši, i na tome posebno treba da se radi. Mi ovom našem društvu, a posebno deci moramo da vratimo sigurnost, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Glavni koraci koji su predloženi na današnjem sastanku tiču se jačanja mehanizama prevencije i zaštite dece, dodatni video-nadzori, pojačan monitoring, angažovanje odgovarajuće službe obezbeđenja, uvođenje „panik tastera“ povezanih sa školama i MUP-om, ograničavanje upotrebe mobilnih telefona u školama i zabrana korišćenja istih u toku nastave, stvaranje jedinstvenog sistema koji može da prati ponašanja dece od strane nastavnika i profesora, a po potrebi i stručnih radnika iz Centra za socijalni rad.

Kao obavezujući zaključak navelo se ponovno održavanje sastanka predstavnika policije, predstavnika lokalne samouprave, stručnih lica iz Centra za socijalni rad, direktora škola do kraja sledeće nedelje, a sve u cilju praćenja bezbednosti dece i zaposlenih u našim vaspitno -obrazovnim ustanovama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *