Vakcinacija protiv HPV-a u fokusu Evropske nedelje imunizacije

U Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru održan je seminar za zdravstvene radnike iz Zaječarskog i Borskog okruga, na temu „Značaj imunizacije protiv humanog papiloma virusa“, na kojem je najviše bilo reči o vakcini protiv tog virusa „Gardasil 9“. Seminar je organizovan u okviru obeležavanja Evropske nedelje imunizacije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema rečima doktorke Katarine Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, imunizacija protiv HPV-a se već 15 godina sprovodi u najrazvijenim zemljama sveta, što u mnogome smanjuje stopu oboljevanja žena od raka grlića materice.

„HPV infekcija se dovodi u vezu sa brojnim malignim oboljenjima, pre svega, najviše sa rakom grlića materice. U proseku 1.000 žena godišnje oboli, a 450 umre od te opake bolesti. Mi smo na petom mestu u Evropi po obolevanju, a na drugom po umiranju od raka grlića materice, jer naše žene se lekaru jave dosta kasno. Dostupne su mere prevencije, pre svega vakcina protiv HPV-a, namenjena prvenstveno devojčicama i dečacima od 9 do 19 godina, ona je preporučena, i savet je da se vakcina primi pre stupanja u prve seksualne odnose. Od juna meseca se vakcina nalazi u svim domovima zdravlja u Srbiji i besplatna je za navedeni uzrast“, istakla je Boričićeva.

Imunizacija za decu uzrasta od 9 do 19 godina se u Zaječaru uveliko sprovodi, ali je još kod određenog broja roditelja prisutan strah od neželjenih efekata, kao i nesigurnost zbog nepoznanica koje imaju kada je reč o bezbednosti vakcine.

Prema rečima dr Boričić Zaječar je na dobrom putu kada je reč o imunizaciji protiv HPV-a, ali i dalje postoji nesigurnost i neinformisanost kod određenog broja roditelja.

„Zaječar je dobro sproveo HPV imunizaciju gde je odaziv roditelja zaista na zavidnom nivou, ali neophodan je kontinuitet. U prvom naletu su se javili roditelji koji su želeli da vakcinišu svoje dete, čuli su od prijatelja, iz inostranstva. U nekom narednom periodu ćemo se susretati sa roditeljima koji su neodlučni, traže više informacija o bezbednosti, neželjenim efektima, pa je potrebno osnažiti pedijatre, ginekologe kako bi komunicirali sa roditeljima i dali odgovore na pitanja, što je i cilj ovog seminara“.

Vakcina je za sada još na nivou preporuke, sa indicijom, zbog njene bezbednosti i delotvornosti, da se uvrsti u red obaveznih vakcina.

„S tim u vezi neophodno je razviti svest kako kod lekara, pedijatara, ginekologa, tako i kod roditelja o tome koliki je značaj ove vakcine. Postoji više od 200 tipova humanog papiloma virusa, Gardasil 9 je vakcina koja je napravljena potpuno bezbedna, sa namerom da zaštiti od devet sojeva. Preporučuje se pre stupanja u prve seksulane odnose, preventivno, a gornja granica za primanje vakcine ne postoji. Ove godine je poseban akcenat stavljen na decu sedmog razreda. Oni koji imaju do 19 godina ne plaćaju vakcinaciju, dok oni koji su navršili 19 godina, ukoliko žele da prime vakcinu, moraju da plate“, rekla je doktorka Ivana Smiljković, sa Odseka za promociju zdravlja ZZJZ „Timok“ u Zaječaru.

Kako su stručnjaci istakli, neželjeni efekti vakcine se odnose na lokalne reakcije na mestu primanja, kao kod svake vakcine – bol, crvenilo, strah od vakcine koji može da dovede do onesvešćivanja primaoca vakcine, pa se predlaže 15 minuta mirovanja u sedećem ili ležećem položaju prilikom vakcinacije, dok alergijeskih reakcija na vakcinu ima u jako retkim slučajevima.

Seminaru u Zaječaru iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ prisustvovale su, pored doktorke Katarine Boričić, i doktorke Goranka Lončerević i Milena Kanazir, pedijatri iz Zaječarskog i Borskog okruga, medicinski radnici sa oba okruga.

FOTO: radiomagnum.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *