Obeležen Dan devojčica u Zaječaru uz podršku GIZ-a

Ekonomsko-trgovinska škola obeležila je Dan devojčica, manifestaciju međunarodnog karaktera koja se održava svakog četvrtog četvrtka u aprilu, sa ciljem osnaživanja devojčica i devojaka i sa željom da se prilikom odlučivanja o budućim zanimanjima rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, umesto uvreženom podelom na „muške“ i „ženske“ poslove.

Ove godine škola je ugostila bivše učenice, žene koje su izgradile svoje karijere u sektorima koji se smatraju atipičnim, poput Gorske službe spasavanja. Gošće su takođe bile dame koje se nalaze se na rukovodećim pozicijama u sferi bankarstva, kao i preduzetnice koje sa uspehom razvijaju svoje poslovne ideje u oblasti knjigovodstva. Kroz razgovor i razmenu iskustva sa sadašnjim učenicama, predstavile su svoje karijerne puteve i motive da se odluče za profesije kojima se bave.

Veliku zahvalnost, kažu iz škole, duguju Simonović Milici – upravnici filijale Raiffeisen banke u Zaječaru, Svetozarević Maji – preduzetnici i vlasnici Кnjigovodstvene agencije “Aktiva”, Svetozarević Кatarini – preduzetnici, licenciranom vodiču i članici Gorske službe spasavanja, osnivačici organizacije „Ranac i Кompas”. One su svojim pričama o karijernom putu privukle pažnju svih prisutnih devojaka, motivisale ih i pokazale kroz svoje primere da kada je neko vredan, odgovoran, uporan, željan znanja, tada je uspeh zagarantovan.

Inače, pored devojaka iz Ekonomsko-trgovinske škole, u programu su učestvovale i učenice iz pet zaječarskih osnovnih škola.

Ekonomsko-trgovinska škola Zaječar učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ koji realizuju Ministarstvo prosvete i GIZ. Kroz različite projekte koje sprovode od 2011. godine, realizuje se takođe Dan devojčica i do sada je više od 10 hiljada devojčica i devojaka učestvovalo u ovoj manifestaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *