Arheonica za osnovce u Donjem Milanovcu i Lepenskom Viru

Arheološka radionica za učenike osnovne škole, biće održana od 19. do 23. aprila u Donjem Milanovcu. Arheonica je namenjena osnovcima od petog do osmog razreda iz osnovne škole, a cilj je da se učenici upoznaju sa arheološkim nasleđem Nacionalnog parka Đerdap i Lepenskog Vira, kolevke evropske civilizacije.

Pošto se Donji Milanovac nalazi u samom Nacionalnom parku Đerdap i u neposrednoj blizini Lepenskog Vira, jednog od najpoznatijih neolitskih lokaliteta u Evropi, učenici će imati priliku da se upoznaju sa lokalnom istorijom i arheologijom i da spoznaju drevni svet koji ih okružuje.

Nastavu arheonice u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ će održati arheolozi iz Neozoik fondacije, koja se inače bavi edukacijom mladih i promocijom arheologije i kulturnog nasleđa. Pored časova, biće organizovani obilasci zgrade Nacionalnog parka Đerdap i samog lokaliteta Lepenskog Vira, kako bi se učenici izbliza upoznali sa materijalnim kulturnim nasleđem i pričama koje su vezane za njih.

Stariji Donjomilanovčani će takođe imati priliku da u petak od 17 sati, u prostorijama JP „Nacionalni park Đerdap“ porazgovaraju sa arheolozima iz Neozoik fondacije o kulturnom nasleđu i arheologiji, kao i da pogledaju projekciju njihovog nagrađivanog dokumentarnog filma „Nemački ašov na Kalemegdanu“.

Arheonicu u Donjem Milanovcu organizuju Neozoik fondacija, Nacionalni park Đerdap i turistički prostor Lepenski Vir uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *