Etnolog Suzana Antić u konkurenciji za nagradu Muzejski stručnjak godine

ICOM Srbija, nacionalni ogranak Međunarodnog saveta muzeja, i ove godine će nagraditi najbolje muzejske stručnjake, projekte, publikacije i muzeje u Srbiji. Među nominovanima su i zaposleni u timočkim muzejima.

Suzana Antić, muzejska savetnica u Narodnom muzeju Zaječar je u konkurenciji za nagradu Stručnjak godine u kojoj je 9 kandidata.

“Suzana Antić, radi kao etnolog – muzejski savetnik u Narodnom muzeju „Zaječar“ u Zaječaru. Tokom tridesetogodišnjeg rada veoma je dobro ušla u probleme ne samo muzeologije nego i etnologije kao nauke u celini. Regionalni je koordinator za Nematerijalno kulturno nasleđe istočne Srbije, član komisije za predlaganje kandidata za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi za oblast istraživanja, zaštite, korišćenja, prikupljanja i predstavljanja pokretnog kulturnog nasleđa i član saveta Međunarodnog festivala etnološkog filma, Etnografski muzej – Beograd. Autor je četiri dokumentarna filma kroz formu etnološkog zapisa i dobitnik mnogih nagrada i priznanja za doprinos razvoju kulture na svesrpskom kulturnom prostoru. Smatrajući da je muzej institucija u službi društva koja radi i komunicira etički, profesinalno i uz učešće zajednice, realizuje muzejske aktivnosti. U 2022. godini projektom „PRISUTNOST – multimedijalna izložba zbirke stakla etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zaječar“ uzela je učešće u obeležavanju Međunarodne godine stakla u saradnji sa stručnom grupom ICOM-GLASS Srbija. Kroz inovativne metode i uz pomoć savremenih digitalnih formi kreirala je i virtuelnu prezentaciju izložbe. Radila je i na projekatu „Digitalni katalog/album predmeta od stakla iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Zaječaru“ kojim je obuhvatila digitalnu obradu samih predmeta od stakla, digitalizaciju znanja i veština vezanih za proces proizvodnje čime je stvorena digitalna multimedijalna platforma kao deo modernizovane postavke. Baveći se specifičnim merama zaštite Nematerijalnog kulturnog nasleđa, realizovala je projekat „Učionice tradicionalnih zanatlija u Zaječaru – očuvanje i prenošenje znanja i veština“ i predstavila proces obrade i izrade predmeta od krzna sa nosiocima ovog nasleđa, porodicu ćurčija iz Zaječara koja se više decenija bavi ovim zanimanjem”, navodi se između ostalog u preporuci koju je napisala Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog u čačanskom muzeju.

Rekordnih 29 prijava ove godine je u trci za nagradu za Projekat godine, od kojih su dve sa ovog područja i to projekti:

  • “Ja ću tebi ljuba biti”, Sanja Radosavljević, kustosa pedagoga u Muzeju Krajine Negotin
  • “Sakralna topografija Knjaževca i okoline – interaktivna mapa”, Milene Milošević Micić iz Zavičajnog muzeja Knjaževac

Svečana ceremonija dodele Nagrade i Zahvalnica NK ICOM Srbija biće održana  u Beogradu 18. maja na Međunarodni dan muzeja .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *