Nadbiskup Nemet: Neka radost koju je Isus doneo svojim uskrsnućem pređe u naš svakodnevni život

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju 9. aprila Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Gostujući na RTS-u, nadbiskup Ladislav Nemet poručio je vernicima da malo uspore, da se malo smire i praznik iskoriste da budu sa porodicom.

“Uvek trčimo, negde žurimo, uvek nešto treba, sedimo sada, razmišljajmo zajedno sa porodicom i iskoristimo taj trenutak da smo zajedno. Neka ta radost koju je Isus doneo svojim uskrsnućem pređe i u naš svakodnevni život, na naše najbliže. Puno puta se porodica retko viđa i zato je važno da se to iskoristimo”, rekao je nadbiskup Nemet.

Uskrs ima višestruki značaj, pored osnovnog – pobede nad smrću, on je i nada za život budućeg veka i osnova za ponovni Hristov dolazak kada će Sin Božji konačno uništiti Sotonu – izvor zla, greha i smrti.

Katolički i pravoslavni Uskrs ove godine proslavljaju se u razmaku od nedelju dana, tačnije 16. aprila ovaj praznik proslaviće i pripadnici pravoslavne veroispovesti.

Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *