8. april – Svetski dan Roma

Društvo Roma iz Zaječara obeležiće Svetski dan Roma na Trgu oslobođenja, od 11 sati. Tom prilikom volonteri udruženja podeliće flajere sugrađanima i zajedno sa njima razgovarati o  romskoj zajednici na lokalu i šire.

8. april obeležava se kao Međunarodni dan Roma od 1990. godine. Ovaj dan predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma održan 1971. godine u Londonu. Na ovom kongresu prisustvovali su predstavnici Roma iz Čehoslovačke, Nemačke, Velike Britanije, Jugoslavije, Finske, Francuske, Norveške, Mađarske, Irske i Španije. Razgovaralo se o socijalnim pitanjima Roma, romskom jeziku, romskoj kulturi, obrazovanju i ratnim zločinima počinjenim nad pripadnicima romske populacije u Drugom svetskom ratu. Usvojena je romska zastava, himna (pesma: ”Đelem, đelem”) kao i ime etničke zajednice i jezika (”Rom”, ”romski jezik”).

Zastava Roma (romski: O styago le romengo) je međunarodna zastava romskog naroda. Usvojena je na prvom kongresu Roma 1971.  godine u Londonu. Zastava se sastoji od plave i zelene boje koje predstavljaju nebo i zemlju. Na sredini zastave nalazi se točak, crvena čakra, koji predstavlja migraciju Roma.

Prvi Romi se naseljavaju na područje današnje Vojvodine za vreme Osmanskog carstva u 16. veku. Za vreme turske vlasti Romi su uglavnom živeli u gradovima, ali i u selima, obično u odvojenim naseljima zvanim „cigan-mala“. Uglavnom su bili kovači, graditelji jasli i muzičari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *