Bor: 17. Skok preko kože posvećen rudarskoj spretnosti i odvažnosti

Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu najavljuje tradicionalnu rudarsku manifestaciju XVII Skok preko kože, koja će biti organizovana u sredu, 5. aprila. Program obuhvata svečanu povorku mladih rudara ulicom Moše Pijade, od Studentskog centra do bioskopa Zvezda, u potrazi za svojim predvodnikom – brucmajorom od 14 do 18 časova. Ceremonija skoka, amaterska pozorišna predstava studenata i nastavnika Tehničkog fakulteta u Boru biće u bioskopu Zvezda, od 18 do 20 časova.

Sкoк preкo кože je tradicionalna manifestacija rudarske odvažnosti i spretnosti duga više vekova, a nastala je u nepoznatom rudniku Evrope. To je čin svečanog prijema šegrta u rudarski esnaf, odnosno čin svečanog priznavanja kvalifikacija za rad u struci smelih i odvažnih. U davna vremena, rudarski šegrti su pred svojim majstorom i starijim drugovima morali da pokažu puno hrabrosti kako bi bili primljeni u bratstvo rudara kao punopravni članovi, a to se između ostalog ogledalo i u uspešnom skoku preko okna, koji je kasnije zamenjen skokom preko kože. Кoža je u to vreme bila neophodni rudarski rekvizit bez koga se rudar nije spuštao u jamske prostorije, a koji je kasnije postao tradicionalni simbol svečanog prijema rudara u njihov težak ali častan poziv.

Tehnički fakultet u Boru neguje tradiciju Skoka preko kože više od pola veka, kao čin prijema brucoša u rudarsku profesiju. Nakon produžene pauze s početka 2020-tih, Tehnički fakultet u Boru ponovo organizuje XVII Skok preko kože.

Program se odvija se u dva zasebna dela. U prvom, koji se odigrava na ulicama grada, brucoši—skakači, koji treba da preskakanjem kože budu promovisani u časna zvanja rudara, krećući se gradom uz pesmu i šalu, traže svog Brucmajora, koji ima počasnu dužnost da studente pripremi za skok preko kože. Pošto ga, tražeći od kafane do kafane napokon i pronađu, izmole ga da ih povede na ceremonijal Sкoкa preкo кože, čvrsto mu obećavajući da neće uzaludno založiti svoj autoritet jer su oni potpuno spremni da pred Časnim, uzvišenim i nepogrešivim Prezidijumom i ostalim visokim funkcijama pokažu šta sve znaju.

Drugi deo ceremonije odvija se na bini, u predstavi se ljuti protivnici, Stare i Mlade Bajte, šaljivo, uz dosetke i upadice, prepiru i dokazuju ko je bolji i vredniji. Stare Bajte, diplomirane studente i rudarske inženjere, predvodi Desni Кontrapik. Mlade Bajte, studente viših godina, predvodi Levi Кontrapik. Raspravu prekida pojava Časnog, uzvišenog i nepogrešivog Prezidijuma, vrhovnog autoriteta rudarskog esnafa koji proglašava svoju vlast i imenuje časne Tablice i pomoćnike. Časne tablice su uvaženi profesori i istaknuti članovi rudarskog bratstva. Prezidijumu pomažu pomoćnici, Levi i Desni Adlatusi.

Кada predvođeni Brucmajorom skakači kroz šalu, dosetke, pesmu i humor pokažu šta su naučili Prezidijum im odobrava da skokom preko kože budu promovisani u časna zvanja rudara. Čin skoka preko kože obavlja se sa bureta piva, pri čemu svaki skakač izrekne svoje životno geslo i posle ispijanja krigle piva, skače preko kože koju drže dva znamenita poslednika iz oblasti rudarstva i metalurgije. Posle skoka, svakog skakača dočekuje stari rudar, Hetman ili Promotor i svečano promoviše u zvanje rudara. Pevanjem Rudarske himne, na kraju svečanosti završava se svečani čin Sкoкa preкo кože.

FOTO: FB Tehnički fakultet u Boru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *