Berba medalja za Srbiju

Na 68. susretu Međunarodnog kluba novinara skijaša (SCIJ), koje se smatra nezvaničnim novinarskim svetskim prvenstvom u skijanju, reprezentacija Srbije ostvarila je veliki uspeh osvojivši tri medalje, dve bronzane i srebrnu.

Takmičenje se sastoji od alpske veleslalomske trke i nordijske u skijaškom trčanju koje se zbrajaju u kombinaciji. U veleslalomu je u kategoriji seniora Miljan Vitomirović (novinar RTV Pink) trku završio kao treći iza takmičara iz Kanade i Italije. U istoj kategoriji je Marko Đurica (fotoreporter Rojtersa) izleteo sa staze, ali ipak nastavio i završio trku. U kategoriji juniorki Vukica Vasin (novinarka Novosadske televizije) je osvojila odlično 4. mesto.

U nordijskoj disciplini trčanja na 5 km Marko Đurica osvojio je bronzanu medalju u svojoj kategoriji stigavši na cilj iza dvojice Kanađana, a za drugo mesto mu je nedostajalo 12 sekundi. Miljan Vitomirović je trku završio kao 6. a Vukica Vasin na petom mestu posle vrlo malo vežbe na nordijskim skijama. To je u kombinaciji donelo srebrnu medalju za Miljana Vitomirovića. Vukica Vasin je sveobuhvatno bila 4. a Marko Đurica peti. Inače, ovo su prve medalje koje je Srbija osvojila kao samostalna članica SCIJ-a.

Ovogodišnji susret Međunarodnog kluba novinara skijaša održan je od 12. do 19. marta u kanadskoj provinciji Njufaundlend i Labrador, u skijaškom centru Marbl mauntin, u blizini gradića Korner Bruk i domaćini su bili neverovatno ljubazni i gostoprimljivi. Učestvovalo je 95 novinara iz 21 zemlje.

Osim takmičenja, na ovom profesionalnom skupu se na panelima i okruglim stolovima razgovaralo i o važnim temama, a ove godine su u fokusu bile migrantska kriza, ekologija i rat u Ukrajini.

SCIJ je formiran daleke 1955. kao neformalna grupa novinara, zaljubljenika u planine i smučanje s obe strane “gvozdene zavese” kako bi se bolje razumeli, razmenjivali informacije i prevazilazili ideološke razlike, a Jugoslavija je bila jedna od zemalja osnivača. Danas je to novinarsko udruženje sa sedištem u Briselu koje broji više od 1.000 članova iz 31 zemlje širom planete.

foto: David Sartwell, Miljan Vitomirović, Barbara Štrbac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *