Filmovi Slobodne zone svakog ponedeljka u Omladinskom centru u Zaječaru

U Omladinskom centru u Zaječaru u ponedeljak, 27. marta, počinje turneja Slobodne zone, u okviru koje će, svakog ponedeljka, od 19 sati, biti organizovana projekcija filma. Ulaz je besplatan.

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova, donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni.

Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda čak sedam filmova među kojima će se naći pobednik Kanskog festivala i dobitnik Evropskog Oskara, film Trougao tuge, svojevrsna kritika današnjeg kapitalističkog društva; zatim jedan od pobednika 18. Zone – Ljubav, nemačke marke i smrt, film-esej, skoro pa tutorijal iz oblasti nemačke i turske novije istorije, koji govori o poslovima turskih emigranata, gastarbajterima, nostalgiji i njihovoj muzici.

Na repertoaru ovogodišnje turneje publika će imati priliku da bolje upozna život u ravnicama Bolivije kroz film Utama. Zatim, priču o jedinoj indijskoj novinarskoj organizaciji koju vode žene – snažan dokumentarni film Pisanje vatrom. Prekovremeni rad je fantastično psihološki nijansirana francuska drama koja prati samohranu majku koja ne želi da odustane od boljeg posla i koja nastoji da svojoj deci i sebi obezbedi pristojan život. Igrani film Nežno je film o opsesiji bodibildingom, romantici, (ne)ispunjenosti i ljubavi ispričan između serija ponavljanja i brojenja kalorija.

U okviru turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove Časna sestra fudbalski trener, igrani španski film.

27. mart – 19 časova
TROUGAO TUGE (igr.) / TRIANGLE OF SADNESS (fic.)
Reditelj / Director: Ruben Östlund
Zemlja / Country: Sweden, France, United Kingdom, Germany, Turkey, Greece
Godina / Year: 2022.
Trajanje / Runtime: 150’
Jezik / Language: English
Uloge / Cast: Thobias Thorwid, Harris Dickinson, Charlbi Dean
Produkcija / Production: Imperative Entertainment, Film i Väst, BBC Films

O filmu:

Kanski festival je 2022. određen kao mesto premijere novog, dugoočekivanog filma švedskog nagrađivanog reditelja Rubena Estlunda, koji je na njemu ubedljivo osvojio drugu Zlatnu palmu. Trougao tuge, u kom se u ulozi besnog marksiste koji je igrom slučaja kapetan na krstarenju za superbogate našao čuveni Vudi Harelson, svojevrsna je kritika savremenog sveta u pravom estlundovskom ključu. Film je smešten u svet visoke mode, u kojem srećemo par manekena koji se nalazi na raskrsnici svojih karijera. Oni su pozvani na luksuzno krstarenje kao instagram influenseri kako bi dodatno doprineli glamuru neobičnog i, pre svega, prebogatog društva koje se našlo na jahti. Kada jahta potone, nasukani su na pustom ostrvu s grupom milijardera i čistačicom. U borbi za preživljavanje i opstanak na ostrvu, stare društvene hijerarhije se raspadaju i preokreću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *