Predstojećeg vikenda spavamo sat vremena manje

Letnje i zimsko računanje vremena u Srbiji će ostati i ove godine, baš kao i širom našeg kontinenta.

Predstojećeg vikenda sledi nam prelazak na letnje računanje vremena, u nedelju 26. marta. Tada ćemo u noći između subote i nedelje kazaljke pomeriti za sat unapred, odnosno sa 2 na 3 sata. Te noći ćemo spavati sat vremena manje, ali će dan biti duži. Dakle, od 26. marta 2023. izlazak i zalazak Sunca će biti sat vremena kasnije.

Na zimsko računanje vremena preći ćemo poslednjeg vikenda u oktobru 2023.

Zanimljivo je da je promena vremena prvi put predložena još u 18. veku, kada su ljudi ustajali značajno ranije pa se tada zaključilo da će se tako uštedeti na energiji. Recimo, prvi je Bendžamin Frenklin shvatio da bi ova praksa doprinela manjoj potrošnji sveća. I mnogi su se složili sa njim a ideja je konačno realizovana u Evropi ali i nekim drugim zemljama tek za vreme Prvog svetskog rata. Tako se uštedelo na energentima. Nemačka je prva uvela pomeranje kazaljki 1916 godine. Ova praksa je napuštena posle rata, ali su joj se zemlje vratile tokom sedamdesetih za vreme krize sa energentima. I od tada je ostala poprilično problematična, pošto ne samo što je veliko pitanje da li štedi energente već izaziva i druge negativne efekte na ljude, životinje i proces proizvodnje. Uočeno je povećanje depresije kod ljudi, problema sa metabolizmom i opštim zdravstvenim stanjem.
Takođe, od tada su se naše navike promenile, pa promenom vremena i zimskim računanjem vremena zapravo radimo suprotno pa gubimo sat vremena dnevnog svetla popodne, da bismo ga dobili ujutru kada većina nas zapravo spava.

Letnje računanje vremena je u Srbiji prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *