Candy universe: Voće kao slatkiš – 6 načina koje ćete obožavati

Ako ste ljubitelj voća, onda će vam se dopasti ove ideje kako da ga pretvorite u slatkiš. Ako niste ljubitelj voća – ovo će biti način da to postanete.

Ljudi se mogu podeliti na one koje vole voće i oni koji ga povremeno kupe jer je zdravo, pa ga na kraju, kad već postoje šanse da će se pokvariti, upotrebe u nekom filu za kolače.

Pa, kad smo kod toga,  znate li da postoje sjajni načini kako da voće pretvorite u ukusne slatkiše kojima nećete moći odoleti?

Čitajte dalje i saznaćete kako.

Suvo voće sa čokoladom

Suvo voće je generalno slađe od svežeg, jer većina izgubi kiselost tokom procesa sušenja. I premda je samo po sebi poslastica, još je bolje kada je preliveno čokoladom. Mlečna, crna ili bela – svejedno je, kako volite.

Suvo voće preliveno čokoladom možete napraviti sami, ali to uglavnom neće biti tako lepe čokoladne dražeje kao kada ih kupite. To mogu biti: suvo grožđe u crnoj i mlečnoj  čokoladi, suve smokve u beloj čokoladi sa posipom od maline, kandirana pomorandža u mlečnoj čokoladi, brusnica, kokos, breskva u čokoladi samo su neki od spojeva koji ne mogu da vas ostave ravnodušnim. Mesto na kom ćete naći najveći izbor ovakvih čokoladnih dražeja sa suvim voćem i u kombinacijama koje vam nisu pale ni na pamet je Candy universe prodavnica slatkiša.

Sledeći odličan način da se voće pretvori u delikates za prste polizati je ovo…

Jagode u čokoladi

Jagode su voće koje možda ne vole samo oni koji su alergični na njih. Čak i oni koji su u onoj grupi koja baš i ne voli voće, kada su jagode u pitanju, teško da će ih ostaviti da se kvare . Uglavnom se u slast pojedu.

No, u poslednje vreme sve su popularnije jagode u čokoladi.

U sezoni jagoda, to može biti sveže voće uronjeno u čokoladu, pa ohlađeno. To je malo kiselkasto-slatka varijanta, ali spoj ukusa je neverovatan.

Međutim, i u sezoni i van nje, to mogu biti Candy universe dražeje sa liofilizovanom jagodom prelivenom crnom ili belom čokoladom.

I jedna i druga varijanta očaravaju ukusom i smažu se očas posla.

Jako sličan ovome je i sledeći delikates koji ne ide bez voća.

Čokoladni fondu

Fondu ili fondi, kako ga ko zove, originalno je jelo koje se svodi na umakanje raznih namirnica u topljeni sir. Međutim, postoji i ova „desert“ varijanta koja podrazumeva umakanje raznog voća u topljenu čokoladu. Čokolada se topi i meša sa slatkom pavlakom. Najbolje je kada je mlečna.

Za razliku od gore pomenutih jagoda u čokoladi, ovde je poenta da čokolada ostane u tečnom stanju, a ne da se stegne. Postoji čak i poseban set u kom se ovo služi. Središnji deo seta je posuda koja se blago zagreva i održava čokoladu otopljenom, a okolo ide voće koje se umače.

I ovde su jako popularne jagode jer odlično idu uz čokoladu, ali mogu se umakati i kolutići banane, bobice svežeg grožđa, trešnje, pomorandže… šta god je sezonski aktuelno.

Kandirano voće

Kandirano ili ušećereno voće je možda i prva asocijacija na ideju se ove namirnice pretvore u slatkiš. Pravi se tako što se voće umače  u šećerni sirup, a onda suši (ranije na suncu, danas u rerni) dok se ne stvrdne šećerna korica. Zatim se ponovo umače u šećer i ponovo suši – tako može više puta, a najbolje da se vodite time koliko je suvo voće koje ste potopili u šećer, jer takvo može dosta dugo da stoji.

Ne samo da se ovakvo voće može koristiti samostalno za zaslađivanje, nego je odličan dodatak drugim slatkišima. Tako možete naći čokoladne dražeje od kandiranog ananasa ili đumbira sa čokoladom, ili pak ručno pravljene čokolade sa kandiranom pomorandžom. Candy universe čak ima celu bombonjeru inspirisanu voćem sa čokoladnim prelivom.

Kitnikez

Kitnikez je starinski slatkiš od dunja, možemo reći da je neka domaća varijanta žele bomobona. Dunje su specifično voće koje samo po sebi i nije preterano jestivo, pa se uglavnom koriste prerađene. Pune su pektina, materije koja se ponaša slično želatinu.

Kitnikez još zovu i sir od dunja, a pravi se tako što se dunje iseku sitno, kuvaju, pa onda izblendiraju i kuvaju sa šećerom i limuntusom ili limunovim sokom. Kuvaju se dosta dugo, oko 2 sata, a onda se presipaju u pleh i masa se ostavlja da se suši i stegne. Nakon toga, seče se na kockice. Sušenje traje dosta dugo, a kada je gotovo, ovaj slatkiš može se umočiti u prah šećer.

Voćni kolači i torte

Naravno, ne možemo zaobići ni torte sa voćem, koje su vrlo osvežavajuće i ukusne.

Tu su i kolači, a pomenućemo one starinske kao što je štrudla sa jabukama, kolač sa višnjama, knedle sa šljivama, kajsijama… Ovde je mašta svemoguća i recepata sa voćnim poslasticama ima bezbroj. Ako ste vični spremanju, možete ih izmisliti i sami. Ako niste, onda se držite ovih svežih varijanti umočenih u čokoladu ili pak bombona sa voćem prelivenim čokoladom.

Za kraj da kažemo i ovo…

Da je voće inspirativno kada su slatkiši u pitanju, govori i činjenica da je većina gumenih bombona pravljena tako da ima neku voćnu aromu. Pojedine bombone čak i nisu slatke, nego kisele, što opet na svoj način vuče inspiraciju baš od voća.

Najveći izbor bombona,  čokoladnih i gumenih, nabavite na Candy universe online prodavnici na linku candyuniverse.rs

Bilo kako bilo, sigurni smo da ćete na ove nabrojane načine otkriti sasvim novi doživljaj ukusa kojem ćete se rado vraćati. Da li će to biti bombone, sveže voće uronjeno u čokoladni ili šećerni preliv ili pak neki kolač – ostaje vam da isprobate.

Mi vam predlažemo da krenete redom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *