Izložba “Crkve brvnare Eparhije timočke” u zaječarskom Arhivu

Naredne tri sedmice, u galeriji Istorijskog arhiva “Timočka krajina”, možete razgledati novu postavku. Radi se o umetničkim fotografijama crkava brvnara Eparhije timočke, autora Stanka Kostića.

Izložbom “Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu” javnosti su fotografijama predstavljene crkve brvnare u Brestovcu, Trnjanu Popovici u Eparhiji Timočkoj, jedinstvene bogomolje na ovim prostorima. Podignute su krajem 18. i tokom 19. veka, građene su mahom od drveta i kamena i bile sakrivene od glavnih puteva i turskih očiju.

Umetnik fotografije Stanko Kostić, duže od dve decenije objektivom fotoaparata beleži narodne običaje, folklornu tradiciju, narodno graditeljstvo i stare zanate, a njegova posvećenost crkvenoj umetnosti izrodila je dragocene dokumentarne fotografije živopisa, ikonopisa i arhitekture mnogih manastira i hramova Srpske pravoslavne crkve:

“Ja 35 godina skitam i slikam po Srbiji, istražujem i beležim život, nošnje, običaje, arhitekturu i sve što je vezano za našu kulturu. Bavio sam se i crkvama brvnarama širom Srbije ali su mi privukle pažnju ove u Timočkoj eparhiji, koje sam našao na obroncima Deli Jovana, a koje su za razliku od ostalih do Morave, zapravo nasleđe sa Kosova i Metohije. Osim arhitekture koju sam želeo da zabeležim na fotografijama, one pokazuju i brigu odnosno našu nebrigu i da se zamislimo kako se odnosimo prema našoj zaostavštini.”

Ovu izložbu zajednički su organizovali Istorijski arhiv u Negotinu i Istorijski arhiv “Timočke krajine” u Zaječaru. Izložba “Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu” biće otvorena za posetioce u naredne tri nedelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *