Potpaljena fleš-peć u borskoj topionici nakon rekonstrukcije metalurških postrojenja (VIDEO)

U prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića danas je potpaljena fleš-peć u rekonstruisanoj topionici u Boru, što će se pamtiti kao dan kada je kompanija Srbija Ziđin Koper  raskrstila sa zastarelim načinom topljenja bakra i pokrenula rad čistih tehnologija.

Ovo je istorijski dan za Ziđin, Bor, sve radnike i ostale koji su verovali u ovaj projekat, rekla je ministarka Đedović. Ukupne investicije Ziđina u Srbiji su rekordnih 2, 2 milijarde dolara, 1, 7 Ziđin Kopera, a više od 250 miliona dolara uloženo je u zaštitu životne sredine. Sektor rudarstva u Srbiji beleži visoku stopu rasta što je od velikog značaja za celu Vladu i građane Bora, povećanje proizvodnje će biti dva i po puta veće puštanjem u rad nove topionice a pratiće ga visok stepen zaštite životne sredina.

Generalni direktor kompanije Srbija Ziđin Koper Đen Siming poručio je da je rad na projektu tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a investicija vredna 320 miliona dolara, a da je 100 miliona uloženo u zaštitu životne sredine. Dodaje da se kvalitet vazduha znatno poboljšao, ove godine nakon puštanja u rad nove fabrike topionice biće korišćen prirodni gas i problem dimnih gasova otići će u istoriju.

Prisutnima se danas obratio i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekavši da smo na pragu pisanja nove istorije rudarenja u Boru, vodi se računa o ekologiji ali i o radnicima Ziđina a Bor je jedan od gradova u Srbiji sa najvećom prosečnom zaradom upravo zbog poslovanja ove kineske kompanije.

Zamenica rukovodioca TIR-a, Saška Tasić rekla je tokom svečanosti da sada koriste najsavremenije metode rada u metalurgiji i da imaju proizvodnju koja u prvi plan stavlja bezbednost i zaštitu životne sredine. Zaposleni sada imaju veliku obavezu i odgovornost kako bi dostigli zadate ciljeve.

U naredne četiri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja marta, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 114 tona koncentrata bakra na sat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *