U sredu 22. februara prvi koncert Gradskog orkestra u Zaječaru

Pored gradskog hora i gradskog folklora, Zaječar je dobio i gradski orkestar koji će raditi u okviru Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“. Kako je planirano uključiće se u sve manifestacije i na najbolji način predstavljaće grad, istakao je na današnjoj pres konferenciji u zaječarskom teatru direktor Ustanove Vladimir Đuričić.

“Na inicijativu direktora zaječarske muzičke škole, gospodina Mitića, koji je veliko pojačanje za zaječarsku kulturu i školstvo, a pod našim okriljem, formiran je gradski orkestar. Za početak jedan divan kvintet koji će činiti profesori muzičke škole i koji će prvi zvaničan nastup imati 22. februara u pozorištu. Mi možemo da pokrijemo deo troškova i učestvujemo u pripremi koncerata ali ćemo zajedno sa gradskim ocima gledati da u narednom periodu nađemo način stabilnog finansiranja gradskog orkestra. Naravno, imamo saglasnost gradonačelnika za ove prve korake a ostaje da se vidi kako ćemo se o tome brinuti u narednim godinama”, rekao je Đuričić.

Direktor zaječarske muzičke škole Milan Mitić zahvalio je na podršci koju je dobio od direktora zaječarskog teatra rekavši da je posle protokola koji je potpisan u decembru između dve ustanove saradnja sve jača:

“Osnovan je gudački kvintet grada Zaječara koji će, nadamo se, u budućnosti imati redovne nastupe kako u gradu tako i u istočnoj Srbiji. Kvintet čine profesori iz muzičke škole i po svom sastavuje malo neuobičajen zato što u gudačkom kvintetu uglavnom imamo dve violine, dve viole i čelo a ovog puta imamo tri violine , violu i gitaru koja pokriva čelo, bas i deonice orgulja, tako da će to biti neki novi zvuk na ovim prostorima a i malo šire.”

Prvi koncert gradskog gudačkog kvinteta koji čine profesori zaječarske muzičke škole: Ivan Kostić-violina, Bratislav Smičković-violina, Uglješa Todorović-violina, Jelena Stojković-viola i Milan Mitić-gitara biće održan u sredu 22.februara od 20 sati. Na programu će biti dela Pahibela, Baha, Albinonija i Mocarta. Ulaz je slobodan.

Na pres – konferenciji novinari su upoznati i sa novim projektima i repertoarom zaječarskog teatra. Gostovanje Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici sa predstavom “Usud po Grigoriju”, koju je po tekstu Miloša Latinovića režirao Branko Popović, na programu zaječarskog teatra je u četvrtak 23. februara od 20 sati.

U pozorištu “Zoran Radmilović” u toku je rad na predstavi “Priče” po Čehovljevom tekstu, u režiji Nikole Zavišića.

Za 8. mart planiran je koncert Lene Kovačević, a sredinom narednog meseca početak rada na postavljanju novog dramskog dela Miloša Latinovića po motivima proze Živojina Pavlovića.

Zajedno sa Ženskom odborničkom mrežom i Turstičkom organizacijom Zaječara, zaječarski teatar učestvovaće u organizaciji Humanitarnog koncerta za pomoć Međuokružnoj organizaciji za borbu protiv multiple skleroze, 15. marta.

Krajem sledećeg meseca, predstava zaječarskog teatra “Narodni poslanik” gostovaće u Zvezdara teatru u Beogradu.

Početkom juna planiran je Festival klasične muzike “Zaječarsko muzičko proleće”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *