Zaječarski TOC je pružio moralnu i pravnu podršku devojkama iz Zaječara koje su na društvenim mrežama lažno označene kao osobe pozitivne na HIV (VIDEO)

Danas je u prostorijama Timočkog omladinskog centra (TOC) u Zaječaru održana konferencija za novinare povodom uznemirenja javnosti prošlog leta, koje je poteklo sa društvenih mreža pa su preneli i pojedini mediji, da se u Zaječaru širi infekcija HIV-a. Tom prilikom su kao prenosioci ove polno prenosive infekcije, označene veoma mlade ženske osobe iz Zaječara, među kojima je i jedna maloletna. Budući da nijedna od devojaka nije HIV pozitivna, u toku su privatne krivične tužbe podnete protiv osoba koje su na društvenim mrežama širile ove lažne informacije, o čemu je govorio advokat Željko Ristić koji zastupa devojke na sudu.

Zaječarski TOC je vodeća organizacija u Srbiji za prevenciju i podršku obolelima od HIV-a, samim tim je jedna od njihovih aktivnosti i podrška osobama koje su diskrimisane i stigmatizovane u društvu, pre svega zbog svoje bolesti, a u ovom slučaju zbog lažne optužbe u javnosti da su devojke inficirane HIV-om i da zbog toga ova bolest u Zaječaru poprima oblike epidemije. Prošlog leta je ova vest sa društvenih mreža dospela i u pojedine medije, a pet devojaka koje su imenovane, doživele su pravu dramu u našem gradu gde se većina ljudi poznaje, tako da je za nekoliko dana ceo grad brujao o tome. Kada su se ove devojke odlučile da potraže pomoć od TOC-a, osim moralne i psihološke podrške započela je i borba da se prikupe dokazi protiv lica koja su u javnost iznela neistine, kaže Goran Radisavljević, direktor TOC-a:

Advokat Željko Ristić je rekao novinarima da su privatne krivične tužbe, pred Osnovnim sudom u Zaječaru, podnele tri devojke od kojih je jedna maloletna. Dva odvojena krivična postupka se vode protiv dve osobe koje su identifikovane da su iznosile i pronosile netačne informacije o ovim devojkama da su inficirane HIV-om. Pokrenuta su istovremeno i dva parnična postupka za nadoknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Snežana Zarev i Goran Radisavljević iz TOC-a još jednom su pozvali sve osobe koje doživljavaju bilo kakvu diskriminaciju, društvenu ili institucionalnu, ili kršenje ljudskih prava; da im se obrate kako bi im pomogli da prevaziđu tu situaciju i time obrazuju naše društvo o još mnogo nepoznanica u vezi bolesti koja se pojavila pre više od 40 godina, a danas se uspešno leči i živi sa njom ukoliko se na vreme otkrije. Prošle godine u Srbiji su otkrivena 152 novoobolela lica. U cilju bolje obaveštenosti TOC ponovo organizuje obuku za vršnjačke edukatore za prevenciju HIV-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *