Promovisan 265. broj časopisa “Razvitak”

U Galeriji Centra za kulturu – Pozorišnom muzeju, u ulici Nikole Pašića 126 u Zaječaru, promovisan je 265. broj časopisa „Razvitakˮ, u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Direktor Ustanove Vladimir Đučić je pozdravljajući posetioce pored ostalog rekao da će uskoro ovaj časopis biti predstavljan i van Zaječara kao i da će naredni, vanredni broj biti posvećen nedavno preminulom književniku Adamu Puslojiću.

“Iako je Razvitak dostupan u digitalnoj formi, potrudićemo se da uskoro napravimo još jedan iskorak i predstavimo ga u Beogradu i drugim sredinama, a možda i u nekim zemljama u okruženju”, najavio je Đuričić.

Prema rečima urednika časopisa Vlaste Mladenovića, u novom broju „Razvitka“, po već utvrđenoj koncepciji, objavljeni su prilozi iz društvenog i privrednog razvoja Grada Zaječara, književna ostvarenja autora iz Timočke Кrajine i Srbije uopšte (posebno se ističe poezija na dijalektu), a tu su i hronološki pregled prošlogodišnjih letnjih kulturnih događaja na Feliks Romulijani (priredio Vedran Mladenović) i pozorišnih svečanosti, „Dani Zorana Radmilovića“ (priredila Biljana Glišić).

“Treba, takođe, ukazati pažnju dragocenom i opširnom tekstu „O pivnicama Timočke Кrajine – od kladovskih Peskova do sumrakovačkih Sadova“ (autor Velimir Trailović). Takođe, objavljen je i tekst „Orijentalno nasleđe u srpskoj književnosti“ (autor dr Ana Stjelja) i osvrt na humanizam i renesansu „Ljubav, i milosrdno i lepo“ (autor dr Dušan Pajin)”, istakao je Mladenović.

Branislav Bane Dimitrijević, pesnik iz Bora, čije su pesme objavljene u novom broju časopisa rekao je da je „Razvitak“ od svog nastanka bio svetionik u razvoju književnosti i kulture u istočnoj Srbije, već dugo zauzima i značajno mesto među sličnim časopisima u Srbiji i da je većina časopisa u istočnoj Srbiji nastajala i razvijala se pod uticajem „Razvitka“, sledeći njegov put, prateći njegovu koncepciju i težeći njegovom kvalitetu.
“Pratim Razvitak dugo, sada već decenijama, ali se, sticajem okolnosti, tek sada prvi put pojavljujem u njemu i kao saradnik. Kao mlađi pisac nisam slao svoje priloge za Razvitak, iako sam već objavljivao za neke druge časopise jer sam se, slobodno mogu reći, plašio njegovog suda. Smatrao sam da u Razvitku mogu da objavljuju samo najbolji i da meni tu još nije mesto”, rekao je pored ostalog Dimitrijević.

Dr Petar Paunović je govorio o kompjuterizaciji zdravstvenog sistema u Zaječaru, temi o kojoj je pisao za ovaj broj časopisa.

U rubrici “Razmeđa” objavljena je poezija poznate američke pesnikinje Sibelan Forester i pesme moldavskog pesnika Lea Butnaru.

Na kraju, priložena je Bibliografija časopisa „Razvitak“ (br. 250-260), koju je sačinio Boban Đorđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *