Galerija pozorišnih sećanja zaječarskog teatra (VIDEO)

U okviru programa obeležavanja 2. februara – Dana pozorišta, u zgradi nekadašnjeg Memorijala „Nikola Pašić“ u Zaječaru, svečano je otvoren Pozorišni muzej, s ciljem da se na jednom mestu saberu sve uspomene iz bezmalo osam decenija postojanja teatra u Zaječaru.

Zaječar je jedini grad na istoku Srbije koji ima profesionalni teatar, koji je pre 76 godina 2. februara otvorio vrata publici izvođenjem premijere predstave „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova. Od tada do danas izvedeno je blizu 450 premijera predstava, a kroz zaječarsko pozorište prošli su brojni glumci, reditelji i drugi kulturni stvaraoci. Sve te decenije postojanja obeležile su mnogobrojne nagrade, festivali, gostovanja, što je pravo bogatstvo za Pozorišni muzej”, istakao je između ostalog Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra.

Pozorišni muzej otvorio je dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, koji je naglasio da Zaječar sa svojim institucijama, manifestacijama i ljudima koji rade u oblasti kulture odavno zaslužuje da bude prestonica kulture Srbije:

Ovo je jedna galerija pozorišnih sećanja. Važno je napomenuti da vi u jednom malog gradu imate proctor koji je po gabaritima, a nadam se uskoro i po zbirkam veći od pozorišnih muzeja Vojvodine i Srbije zajedno.”

Glumac Milan Caci Mihailović, kolega i prijatelj Zorana Radmilovića, naglasio je da Radmilovićev grad dobija još jedan kutak u kome će dobro poznata, odnegovana zaječarska publika naći utočište:

Prijatelj zaječarskog teatra, dramaturg i reditelj reditelj Željko Hubač , kao predstavnik Narodnog pozorišta iz Beograda preneo je pozdrave i podršku upravnika Svetislava Goncića i Dragana Stevovića, direktora pozorišnog muzeja Nacionalnog teatra, koji nude svu pomoć i saradnju zaječarskom muzeju:

“Želeo bih da svi vi u Zaječaru podržite ovu vanserijsku ideju i da shvatite da je ovo tek početak jednog bitnog posla, a to je početak pamćenja, jer naša je dužnost da teatarsku umetnost na neki način sačuvamo od zaborava, a mislim da je ovo najbolji način”.

Profesor Nenad Novaković, savetnik za kulturu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika istakao je istorijsku važnost pozorišnog muzeja:

“Kad neko bude radio monografiju pozorišta i ulture ovog kraja nikako neće moći preskočiti 2. februar 2023. Godine. On će biti sigurno jenda od stožernih tačaka bilo kakvog pisanja o kulturi.”

Miodrag Tomić, kustos Narodnog muzeja u Beogradu i sin čuvenog glumca Miće Tomića je rekao da muzejski prostori postaju deo scenografije, a kroz glumački izraz i scenski prikaz možemo da se upoznamo sa istorijskim činjenicama na drugačiji način.

Autor prve postavke Pozorišnog muzeja zaječarskog teatra je Suzana Antić, kustos Narodnog muzeja u Zaječaru, sa svojim saradnicima.

U drugom delu zgrade je galerija Pozorišta i Centra za kulturu. Kako se sinoć čulo, ovo će biti još jedno žarište kulture u našem gradu, gde će biti organizovane izložbe slika, likovne kolonije, književne večeri i drugi događaji iz oblasti kulture.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *