Ko to tamo kljuca? – akcija prebrojavanja ptica, svi pozvani da učestvuju

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje nagradnu akciju u zimskom prebrojavanju ptica koje žive u čovekovoj neposrednoj blizini, pod nazivom „Ptice moje hranilice“.

U okviru akcije prebrojavanja – „Ko to tamo kljuca?“, sve što je potrebno da zainteresovani učine jeste da u periodu od 27. do 29. januara prepoznaju i prebroje ptice na svom balkonu, u bašti ili obližnjem parku a zatim rezultate brojanja proslede Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Pre svega želimo da motivišemo ljude da malo uspore, osvrnu se i otkriju prirodu koja nas okružuje, a za koju ni ne slutimo koliko je bogata i zanimljiva. Nije važno koliko ptica prepoznate i izbrojite, svaka ptica se računa i svako ima jednake šanse da osvoji nagradu“, kaže koordinatorka ove akcije Nataša Jančić.

Za učešće u nagradnoj akciji potrebno je da živite na teritoriji Srbije. Poželjno je, ali nije i obavezno da imate hranilicu za ptice. Kada odaberete lokaciju, posmatrajte ptice samo sat vremena u periodu od 27. do 29. januara i pošaljite rezultate: koliko ste jedinki koje vrste ptica videli.

Svi učesnici će imati priliku da osvoje nagradu, bez obzira na broj viđenih vrsta. Javno nagradno izvlačenje srećnog dobitnika ili dobitnice biće 8. februara, u 12 časova, na nalozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica na društvenim mrežama, a nagrada je drvena baštenska hranilica za ptice i džak suncokreta.

Svi koji žele da učestvuju u ovom takmičenju, neophodno je da se prijave najkasnije do 25. januara OVDE

Nakon prijave, dobićete detaljne instrukcije za učešće i besplatan PDF vodič sa savetima kako da napravite i održavate hranilicu i kako da prepoznate ptice u vašem okruženju. Pored toga, za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica možete koristiti aplikaciju „Ptice na dlanu“ koju besplatno možete preuzeti na Android i iOS mobilnim uređajima.

FOTO: pixabay/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *