IN MEMORIAM: Adam Puslojić (1943-2022)

Pesnik, pisac i prevodilac Adam Puslojić preminuo je 31. decembra, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Puslojić je rođen 11. marta 1943. godine, u selu Kobišnica, kod Negotina. Prvu zbirku pesama Postoji zemlja objavio je 1967. godine, a bio je dugogodišnji član Udruženja književnika Srbije, kao i Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Srpskog PEN – centra i počasni član Akademije Rumunije.

Objavio je i zbirke Padam ka nebu (1970), Idem smrti na podšišavanje (1972), Negleduš (1973), Religija psa (1974), Teslamentarno (2019) i brojne druge, i bio je među začetnicima pesničkog pokreta klokotrizam.

Puslojić je objavio nekoliko knjiga pesama na rumunskom jeziku, kao i brojne prevode sa tog i ruskog jezika. Bio je osnivač i član umetničkog udruženja Krajinski klub.

Prevodio je sa rumunskog i ruskog jezika, najviše prevodeći rumunskog pesnika Nikitu Staneskua. Tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, bio je u uredništvu časopisa Кnjiževna reč.
Bio je počasni član Rumunske akademije od 1995. godine, počasni građanin Negotina, član Srpskog PEN-kluba, član Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.
Avgusta 2021. u Nacionalnom muzeju rumunske književnosti dodeljena mu je Nagrada „Mihaj Eminesku” za poeziju i prevod.

Poezija Puslojića objavljena je u više od dvadeset antologija u zemlji i svetu, a prevođen je u Rumuniji, Italiji, Makedoniji, Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Maleziji, Belorusiji, Moldaviji.

U njegovu čast, uoči 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, 2020. godine, u zaječarskom pozorištu upriličeno je „Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića“, kada mu je pred brojnim učesnicima i gostima dodeljena statueta „Zoran Radmilović“. Učestvovao je više puta u programu „Pesnici Zoranu Radmiloviću“, ispred spomenika slavnom glumcu, a kao pesnik bio je učesnik prve Likovne kolonije „Gamzigrad“, kao i Sabora umetnika 2021. godine.

Pojedinosti o sahrani i komemoraciji Puslojića biće naknadno objavljeni.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *