U slavu horskog pevanja za mir u svetu

U zaječarskom pozorištu sinoć je obeležen Svetski dan horskog pevanja. Nastupilo je pet horova iz Zaječara, Bora i Pirota, sa preko 100 članova, koji su pesmama različitog žanra i odličnom interpretacijom oduševili publiku.

Nastupili su: Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, pod upravom Maje Milenković, Kamerni hor „Lavirint“ pod upravom Željke Aleksić, Hor Sabornog hrama „Rođenja Presvete Bogorodice“ pod upravom Nataše Jovanović, svi iz Zaječara, zatim Etno grupa „Đurđevak“ Centra za kulturu iz Bora, pod upravom Tamare Glišić i Hor Doma kulture iz Pirota, pod upravom Silvije Nešić.

Koncert je efektno završen veličanstvenim, zajedničkim nastupom horova, koji je otpevao pesmu „Pukni zoro“ iz filma „Montevideo bog te video“, autora Roberta Pešuta Manjifika.

Zaječarski koncert prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije. Svetski dan horskog pevanja proslavlja se svake druge nedelje u decembru, ili oko tog datuma, od 1990. godine. Na hiljade horova širom sveta pridružilo se ovoj proslavi od tada, veličajući pre svega ljubav prema horskoj muzici, ali i vrednosti solidarnosti, mira i razumevanja.

Obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru je po četvrti put organizovalo Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *