Srednjoškolci našli rešenje za lakše kretanje slepih i slabovidih u okviru takmičenja “Poslovni izazov”

Tim koji je osmislio ideju o slušalicama koje bi radile na principu eholokacije i tako olakšale kretanje slepih i slabovidih ljudi, osvojio je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca istočne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u Zaječaru.

Takmičenje je okupilo 61 učenika iz 11 srednjih škola iz Bora, Boljevca, Majdanpeka, Knjaževca, Sokobanje i Zaječara. Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će ljudima sa oštećenim vidom pomoći u bržem osamostaljivanju i lakšem obavljanju svakodnevnih poslova. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo tim koji su činili:

Jovana Jovanović – Medicinska škola, Zaječar

David Tadić – Ekonomsko-trgovinska škola, Bor

Nada Radosavljević – Knjaževačka gimnazija, Knjaževac

Anđela Vukašinović – Tehnička škola, Zaječar

Srebrna odličja na takmičenju poneli su članovi tima 5, čija je ideja bila pravljenje i prodaja specijalnih naočara koje bi u sebi imale ugrađen mikrofon i kameru. Bitan segment njihove ideje jeste i povezivanje naočara na aplikaciju i podrška personalnog vodiča Vide, koja bi pomogla u lakšem kretanju, kupovini, plaćanju ali i drugim aktivnostima koje obavljamo svakog dana. Ovu fantastičnu četvorku činili su:

Jana Milosavljević – Tehnička škola, Knjaževac

Ognjen Petrović – Srednja škola “Nikola Tesla”, Boljevac

Mateja Tanić – Tehnička škola, Zaječar

Anđela Đukanović – Ekonomsko-trgovinska škola, Zaječar

Na postolje za treće mesto popeli su se članovi tima 12, koji bi svojom idejom približili osobama sa oštećenim vidom multimedijalne sadržaje koji nisu prilagođeni njihovim potrebama. Tim je smislio aplikaciju koja bi knjige, novine, filmove i serije direktno pretvarala u deskriptivne audio zapise. Tim su činili sledeći članovi:

Kristina Šolajić – Ekonomsko-trgovinska škola,Bor

Jovana Dinić – Ekonomsko-trgovinska škola, Zaječar

Mina Milenković – Knjaževačka gimnazija

Uroš Lalović – Medicinska škola, Zaječar

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

“Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *