Kompanija Ziđin minimalno kažnjena zbog početka radova na topionici bez neophodnih ekoloških saglasnosti i dozvola (VIDEO)

Po prijavi Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), kompanija “Ziđin Bor Koper” kažnjena je sa ukupno 450.000 dinara, jer je izgradnju i radove na proširenju topionice bakra u Boru započela bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i zbog sprovođenja aktivnosti bez integrisane dozvole. Ovako niskim novčanim kaznama dovodi se u pitanje njihova svrsishodnost, smatraju ekološki aktivisti, jer je očigledno da ovakve kazne ne odvraćaju kompanije od ponavljanja dela, naprotiv, motivišu ih da nastave sa nezakonitom i štetnom praksom.

Ovaj medijski sadržaj je proizveden u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje “Za česme”, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica “Evropa” Bor i “Dečiji centar” Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *