Savremeni kutak za nauku – Mejkers lab u Gimnaziji

Gimnazija Zaječar od danas je bogatija za prostor u kom će učenici i nastavnici imati priliku da razvijaju veštine i kreiraju inovacije kroz multidisciplinarni pristup i timski rad. Tim povodom organizovan je  susret predstavnika Grupe za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija), nastavnika i predstavnika školske uprave i lokalne samouprave.

O značaju prvog Mejkers laba u Istočnoj Srbiji, kao i o dosadašnjim uspesima Gimnazije Zaječar govorili su Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar, dr Marko Krstić v.d. direktora Centra za promociju nauke, izvršni direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordues fondacije, kao i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

 

”Gimnazija u Zaječaru je prva gimnazija u zemlji i prva škola u istočnoj Srbiji koja dobija ovakav prostor. Za nas je ovo velika čast jer dolazi kao priznanje za zalaganje u radu sa decom i rad same škole. Hvala najlepše Grupi za obrazovanje koja nam je omogućila da formiramo Mejkers lab u kome će nastavnici i učenici ne samo naše škole, već i čitave lokalne zajednice, pa i šire, moći da istražuju, stvaraju, sarađuju. Uvođenjem izbornih programa u gimnazije, u kome je rad zasnovan na projektnoj nastavi, a i kroz nove programe opšteobrazovnih predmeta, pružila se prilika da nastavnici i učenici iskažu svoju kreativnost kroz različite aktivnosti i timski rad, posebno u oblasti prirodnih nauka, preduzetništva i umetnosti. Učionica budućnosti je pred nama, neka nam donese novi duh obrazovanja kroz slobodu koju će pružiti svim njenim korisnicima”, zaključio je Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar. 

Donacija za gimnaziju – virtuelna učionica i praktična radionica

Pored Mejkers laba koji đacima i nastavnicima nudi mogućnost da kroz multidisciplinaran pristup i inovativne poduhvate razvijaju svoje ideje, Grupa za obrazovanje donirala je školi i prvu virtuelnu učionicu u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, koja je obezbedila VR naočare. Zamišljeno je da deo Mejkers laba bude namenjen za praktične veštine i radionica za obradu materijala i elektroniku. Za te potrebe, Grupa za obrazovanje donira školi 3D printer, bušilicu, ubodnu testeru, brusilicu, mini brušilicu za finije radove, ručnu testeru, komplet ručnog alata, komplet odvrtača, kao i komplet za ARDUINO sa senzorima.

„Gimnazijsko obrazovanje poslovično važi za najopštije i sveobuhvatnije. Zato je posebno važno ovim učenicima dati priliku da se sretnu sa praktičnim znanjima i veštinama i izaberu koji je to profesionalni put kojim će da krenu. Namera je da u ovom prostoru okupimo ljude različitih profila, a učenicima smo na raspolaganje stavili i različitu opremu, koja svoju primenu može da nađe u oblastima od građevine, preko medicine do umetnosti. Ovo je posebno važno jer napredak privrede ne znači da svi treba da se obrazuju za programerske role, već da postanu deo multidisciplinarnih timova koji će digitalna rešenja i alate da koriste kako bi ubrzali i one oblasti koje danas retko povezujemo sa tehnologijom, poput prava ili sociologije”, izjavio je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

Mejkers lab je mesto u kome se podstiču đaci i njihovi interesi za nauku kao i školska zajednica u pravcu eksperimentisanja, građenja zajednice inovacija, i dijaloga sa drugim građanskim inicijativama i programima. Učenicima i nastavnicima će u novom prostoru biti dostupan deo za razmenu ideja, stvaranje, praktičan rad, čitanje, kao i segment posvećen društvenim igrama koje za tematiku imaju STEM nauku ili preduzetništvo.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *