U Gimnaziji u Zaječaru otvara se Mejkers Lab

U Gimnaziji u Zaječaru u utorak će biti otvoren Mejkers Lab, savremeno opremljen prostor gde će đaci i nastavnici imati mogućnost da kroz multidisciplinaran pristup i inovativne poduhvate razvijaju svoje ideje.

Učenicima i nastavnicima će u novom prostoru biti dostupan deo za razmenu ideja, stvaranje, čitanje, kao i segment posvećen društvenim igrama koje za tematiku imaju STEM nauku ili preduzetništvo.

Deo Mejkers Laba biće namenjen za praktične veštine i predstavljaće radionicu za obradu materijala i elektroniku. Za te potrebe, Grupa za obrazovanje doniraće školi 3D printer, bušilicu, ubodnu testeru, brusilicu, mini brušilicu za finije radove, ručnu testeru, komplet ručnog alata, komplet odvrtača, kao i komplet za ARDUINO sa senzorima.

Grupa za obrazovanje između ostalog donira školi i prvu virtuelnu učionicu u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, koja je obezbedila VR naočare.

Gimnazija u Zaječaru je prva koja će imati ovaj inovativan multidisciplinarni prostor, i prva škola u Istočnoj Srbiji. Mejkers Lab već su dobile škole u Čačku i Vršcu.

O tome zašto je Mejkers lab prilika za nastavnike i učenike da razvijaju nove ideje, veštine i pristupe redovnoj nastavi i programu i koje ideje i planovi stoje iza celog projekta govoriće Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar, dr Marko Krstić v.d. Direktora Centra za promociju nauke, izvršni direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordues fondacije, kao i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

Otvaranje je 15. novembra u 13.00 sati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *