Dečiji centar Zaječar u Ivanjici: Uspešna realizacija omladinske razmene

Do subote, 29. oktobra, Dečiji centar iz Zaječara realizuje omladinsku razmenu “Pun kofer rodne (ne)ravnopravnosti” u Ivanjici.

U toku razmene, 30-oro mladih od 16 do 25 godina upoznaje se sa sadržajem sajta “Mogu da neću” u cilju prevencije nasilja u vršnjačkim vezama. Takođe, realizovana jednodnevna obuka za pisanje članaka na wikipediji, a cilj obuke je postavljanje što većeg broja odrednica o ženama čija su postignuća značajna za čovečanstvo. Nakon završene razmene, učesnici će dobiti sertifikat o učešću (youthpass).

Teme razmene su rodna ravnopravnost, interkulturalnost i inkluzija. Učešćem u razmeni mladi uče da razumeju potrebe i probleme svojih sugrađana, posebno grupa za čije potrebe nisu znali ili ih nisu prepoznavali (žene, devojke, devojčice, invalitkinje, starije žene, Romkinje, migrantkinje itd), stvarajući na taj način, nove vrednosti i nove veze u zajednici.

Poseban benefit razmene mladih sa Zapadnog Balkana je podrška procesu pomirenja i prevencija konflikta u regionu, stvaranje poverenja među pripadnicima različitih nacija i veroispovesti.

Opšti cilj projekta je osnaživanje i podsticanje devojaka i mladića da se suprotstave rodnoj neravnopravnosti, nasilju i diskriminaciji, kroz dijalog o različitim aspektima rodne (ne)ravnopravnosti, promociju pozitivnih praksi i vrednosti poštovanja različitosti i solidarnosti. Dodatan značaj projektu daje prisustvo mladih iz područja koja su nekada bila u ratnom sukobu.

„Kroz realizaciju aktivnosti u toku svih faza razmene, kroz posmatranje i analizu sopstvene i tuđe kulture, tradicije, savremenih tokova i problema diskriminacije u lokalnim zajednicama, učesnici će moći uspešnije da odgovore novim ulogama, uzimajući u obzir potrebe različitih grupa u svom i njihovom okruženju. Takođe, razviće alate za samopromišljanje i jačanje samopouzdanja, veštine komunikacije, preuzeti odgovornost za donete odluke, steći digitalne veštine, alate za planiranje učenja/akcija, razviti kritičko mišljenje“, kažu u zaječarskom Dečijem centru.

Razmena se odvija u okviru Erasmus+ programa, uz podršku Fondacije Tempus, a Dečiji centar razmenu realizuje u partnerstvu sa organizacijama “Šarski behar” (Prizren, Kosovo) i “Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije” (Pula, Hrvatska).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *