Afera Vodovod: Da li je ugroženo poslovanje najvažnijeg javnog preduzeća u gradu? (VIDEO)

Hapšenje Nikole Šarčevića tehničkog direktora JKP “Vodovod” u Zaječaru, zbog navodnih malverzacija zbog isporuke vode Delta Agraru otvorilo je mnogobrojna pitanja, među kojima je najbitnije da li ovaj slučaj može da ugrozi funkcionisanje javnog preduzeća od najvećeg strateškog značaja u gradu?

Trenutna situacija je takva da JKP “Vodovod” Zaječar nije obustavio isporuku vode Delta Agraru, a v. d. direktor Bratislav Stanić kaže da noćima ne spava jer ne zna da Ii će i on biti izložen krivičnoj odgovornosti jer nije obustavio isporuku tehničke vode. Bratislav dodaje da je odlučio da nastavi isporuku vode jer bi kršenjem Sporazuma sa Delta Agrarom, izložio JKP “Vodovod” velikoj materijalnoj šteti.

Ovim povodom obratili smo se Delta Agraru, tražeći odgovor na pitanje kakvu štetu bi pretrpela njihova kompanija ukoliko bi došlo do prekida isporuke vode po Sporazumu sa JKP “Vodovod” Zaječar? U telefonskom razgovoru nam je rečeno da će nam se uskoro javiti neko iz PR službe, ali do zaključenja ovog teksta poziva nije bilo, a samim tim ni odgovara na naše pitanje. Jedino što nam je preostalo je da se složimo sa v. d. direkorom Bratislavom Stanićem, da bi to bila ogromna šteta, imajući u vidu dosadašnje investicije Delta Agrara u cevovode i infrastrukturu, kao i ogromnu površinu zasada voća koja se navodnjava tehničkom vodom iz JKP “Vodovod” Zaječar.

Situacija u kojoj se našlo rukovodstvo JKP “Vodovod” je najblaže rečeno zbunjujuća jer je cevovod izgrađen u vreme kada je direktor javnog preduzeća bio Marko Paunović, koji je započeo isporuku vode za piće, ali je nije fakturisao Delta Agraru. Nakon što je na čelo “Vodovoda” došao Šarćević i ustanovio ovu zloupotrebu, on je retroaktivno izdao fakturu na 15 miliona dinara i taj iznos naplatio. Ovim povodom kontaktirali smo bivšeg direktora Paunovića koji je odbio da da izjavu za naš portal, uz komentar da ne želi da učestvuje u, kako kaže, nelegitimnoj odbrani Nikole Šarčevića, koji ga je nasledio na mestu direktora.

Zanimljivo je da se činjenica o besplatnoj isporuci vode za piće, u iznosu od 15 miliona dinara, u ovoj aferi potpuno zaboravljena, pa se stiče utisak da je takvo postupanje bilo legitimno. Tome u prilog ide i to da se, nakon što je Šarčević retroaktivno naplatio dug Delta Agaru, Dragoslav Ilić, tadašnji tehnički direktor “Vodovoda” proglasio uzbunjivačem, upravo zbog toga što je Delta Agraru fakturisana i naplaćena voda za piće. Danas je uzbunjivač Ilić glavni svedok protiv Nikole Šarčevića. Ovo je posebno zbunjujuće jer ukazuje da je poželjno da se voda za piće u iznosu od 15 miliona dinara poklanja privatnim kompanijama, a da se krivično procesuiraju oni koji su vodu naplatili i ostvarili dobit za svoje preduzeće, kao i porez za državu?!

Analiza načina poslovanja JKP “Vodovod” ukazuje da su u poslu sa Delta Agrarom učestvovala trojica direktora, a njihovi postupci hronološki prikazani izgledaju ovako:

  • U vreme kada je direktor “Vodovoda” bio Marko Paunović, a na osnovu dva Protokola o izgradnji, primopredaji i puštanju u rad sistema za vodosnabdevanje iz 2018. godine izgrađen je cevovod kroz koji je distribuirana voda za piće, koja se koristila za navodnjavanje voćnjaka Delta Agrara, a koja nije fakturisana.
  • Nakon što je na mesto v.d. direktora “Vodovoda” došao Šarčević, on je, osim što je retroaktivno naplatio isporučenu vodu, 2019. godine, sklopio i Sporazum o isporuci tehničke vode, za potrebe navodnjavanja. Šarčević je od GU Zaječar dobio i neophodne saglasnosti za proširenje delatnosti, odnosno za proizvodnju i distribuciju tehničke vode, čiju je cenu na osnovu elaborata usvojilo Gradsko veće Zaječara marta 2020. godine. Upravo razlika u ceni vode za piće koja za privredu iznosi 141 dinar i tehničke vode čija je cena 38 dinara po metru kubnom je bila povod za izbijanje ove afere. Međutim, čitava plejada lokalnih političara je, svesno ili ne, previdela činjenicu da je zakonom zabranjena prodaja vode za piće u svrhu navodnjavanja i da se za to jedino može koristiti tehnička voda, baš kako je Šarčević i uredio. Što se tiče cene tehničke vode u Zaječaru ona je među najskupljima u Srbiji.
  • Nakon što je početkom ove godine na mesto v. d. direktora postavljen Bratislav Stanić, on je nastavio isporuku tehničke vode u skladu sa postojećim Sporazumom koji je sa Delta Agrarom potpisao njegov prethodnik Nikola Šarčević.

Ovog trenutka, sudeći prema razlozima hapšenja tehničkog direktora Nikole Šarčevića glavna dilema istražnih organa je da li “Vodovod” zaista isporučuje tehničku vodu Delta Agraru ili je u pitanju voda za piće, kako se Šarčeviću stavlja na teret. Prema saznanjima Za medije, “Vodovod” Zaječar isporučivao je tehničku vodu Delta Agraru, o čemu svedoči više merenja nadležnih laboratorija, obavljenih u period od oktobra 2020. do jula 2022. godine, koje možete pogledati na dnu stranice.

Iz do sada navedenog možemo zaključiti da je JKP “Vodovod” višak  vode iz proizvodnog procesa tretirao na tri načina:

1. Prodaja tehničke vode u skladu sa Sporazumom sa Delta Agrarom koji je potpisao Nikola Šarčević februara 2019. godine a koji primnjuje i sadašnji v. d. direktor Bratislav Stanić
2. Poklanjanje vode za piće bez naknade, onako kako je radio bivši direktor Marko Paunović
3. Bacanje viška vode u Timok, onako kako se radilo pre sklapanja poslovnog odnosa sa Delta Agrarom

Ukoliko epilog ove afere bude treći model, odnosno bacanje vode u reku Timok to će, osim višemilionskih gubitaka prihoda za JKP “Vodovod” i poreza za državu, značiti i raskid Sporazuma sa Delta Agrarom, što će otvoriti pitanje naknade štete koju će pretrpeti privatna kompanija, a čiji iznos može biti toliki da ugrozi poslovanje najvažnijeg javnog preduzeća u Zaječaru.

Izvestaj o ispitivanju br.1009170401

Izvestaj o ispravnosti vode ZZJZ br 3155

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *