Izložba “Sa Dušom” u zaječarskom muzeju

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru otvorena je nova izložba.

Predstavljene su slike, skulpture i fotografije Ivane I. Kostić, koje je umetnica stvarala od 2016. godine do danas.

Ivana I. Kostić je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, a u statusu samostalnog umetnika je od 2020. godine. Bavi se grafičkim dizajnom, slikarstvom, skulpturom, fotografijom, dizajnom enterijera i digitalnim marketingom.

Nina Pogarčić, kustos Narodnog muzeja “Zaječar” je o postavci “Sa Dušom” rekla:

“Kao što se iz biografije i ove postavke može zaključiti, Ivana je svestrana umetnica koja svoju kreativnost izražava u različitim likovnim medijima. Pored upotrebe živih boja, pastosnih nanosa i karakterističnih poteza, umetnica u svojim slikama pokazuje sklonost ka strukturalnom pristupu, jasno stavljajući do znanja da delo nije zamišljeno da bude realistički prikaz.”

Struktura, red i optički efekti postaju osnovne karakteristike estetskog viđenja mlade umetnice, a predstavljeni motivi su dovedeni do samih granica apstrakcije.

“Percepcija izabranog motiva i osećanja preneta na platno stapaju se u nerazdvojnu celinu, dajući delu novi kvalitet i novu realnost koju posmatrač u trenu sa lakoćom može da doživi”, istakla je Pogarčićeva.

Na izložbi u galeriji Narodnog muzeja predstavljene su i skulpture mlade autorke, a u ciklusu fotografija pod nazivom “Sutra počinje danas” predstavljeni su prizori izlaska i zalaska sunca, na različitim lokacijama.

Ivana I. Kostić je autor više kreativno-edukativnih radionica za decu i nosilac je Zelene povelje Stare planine za značajan doprinos u oblasti zaštite prirode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *