Zaječarsko pozorište i ove godine na “Malom Joakimu” sa predstavom “Alisa na putu za Oz”

U Klubu zaječarskog pozorišta održana je sednica Predsedništva zajednice profesionalnih pozorišta Srbije na kojoj je, pored ostalog, usvojen izveštaj Aleksandra Radulovića, selektora 15. Festivala pozorišnih predstava za decu i mlade “Mali Joakim”, koji će u Leskovcu biti održan od 21. do 28. novembra.

Od 11 odgledanih predstava, selektor je za učešće na Festivalu odabrao sledeće pozorišne komade, Narodno pozorište Leskovac “Razmaženi princ” autor Željko Hubač, režija Igor Damjanović, Pozorište “Bora Stanković” Vranje “Nerođena devojka” autori Nađa Vasileva i Darko Kovačovski, režija Darko Kovačovski, Pozorište “Zoran Radmilović”, Zaječar, “ Alisa na putu za Oz” po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković, Šabačko pozorište, Šabac “Crvenkapa i dragi vuk” tekst i režija Miodrag Dinulović, Pozorište za decu i mlade Kragujevac , “Vetar”, režija Anđelka Nikolić, Pozorište lutaka Niš “Čarobnjak iz Oza”, po motivima L. F. Bauma, dramaturškinja Milena Depolo, režija i koreografija Nebojša Gromilić i Kruševačko pozorište “Mala sirena” u adaptaciji i režiji Aleksandra Pejakovića.

U čast nagrađenih na 15. Festivalu “Mali Joakim” Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici izvešće predstavu “Zvonar bogorodičine crkve” Viktora Igoa, dramatizacija Biljana Mitrović, režija Dejan Cicmilović.

Prilikom odabira ostvarenja, selektor Aleksandar Radulović je, kako kaže, posebno vodio računa o tome da deca žele da se zabavljaju i da njihovu pažnju treba pridobiti živom i svežom energijom.

Na sednici je odlučeno da se naredni 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, održi u Zaječaru, sledeće godine u maju. Da podsetimo, prvi festival “Joakim Vujić” održan je u Zaječaru, a već nekoliko decenija zaječarski teatar nije bio domaćin ovog pretižnog festivala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *