Zaječarska publika pozdravila makedonsku “Karmen”

Takmičarski program 5. Festivala malih pozorišnih formi nastavljen je večeras predstavom Dramskog teatra iz Skoplja, Severna Makedonija, „Karmen“, Migela Delibesa, u režiji Dejana Projkovskog, u izvođenju Biljane Dragičević Projkovski.

Ova monodrama je proizašla iz romana španskog pisca Migela Delibesa, koji je roman pod nazivom „Pet sati sa Marijom“ napisao šezdesetih godina prošlog veka. Priča je naizgled jednostavna. Posle smrti muža, dan pre pogreba, ona mu govori sve ono što nije smela ili umela dok je bio živ, ističe Biljana Dragičević Projkovski u izjavi za pozorišni fb nalog.

„Mi smo rešili da se monodrama zove „Karmen“ po glavnom liku iz romana i da to sažeto spakujemo u jednu monodramu. Tekst je aktuelan i danas kao i tada, a interesantno je da je Migel roman pisao iz ženskog ugla, jer se bojao da će mu zabraniti roman, ukoliko bude u muškom rodu. U predstavi je prisutna ljubav prema deci, mržnja prema sredstvima javnog informisanja, ali i malograđanština“, napominje glumica.

Festival traje do subote 15. oktobra, do kada će se nagrađivane predstave iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije boriti za naklonost žirija i publike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *