“Knjiga o Milutinu” otvara 5. Festival malih pozorišnih formi

U godini jubileja, kada proslavlja 75 godina od izvođenja prve premijere, zaječarsko pozorište s posebnom pažnjom priprema festivale po kojima je prepoznatljivo u Srbiji – 5. Festival malih pozorišnih formi i 31. Festival “Dani Zorana Radmilovića”.

Na početku 5. Festivala malih pozorišnih formi, zaječarskoj publici predstaviće se u utorak uveče Nenad Jezdić u monodrami “Knjiga o Milutinu – deo prvi”, Zvezdara teatra, u režiji Egona Savina, rečeno je na konferenciji za novinare u zaječarskom pozorištu.

Biljana Dragičevič Projkovski, iz Dramskog teatra u Skoplju, na scenu zaječarskog pozorišta donosi “Karmen” u režiji Dejana Projkovskog, dok je za sredu najavljen nastup Mirjane Karanović u “Petrijinom vencu”, Teatra na brdu u Beogradu. Monodramu je režirala Jana Maričić.

Centar kulture i mladih općine Sarajevo i Sarajevsko udruženje mladih umetnika “Altteatar” iz Bosne i Hercegovine, sa komadom “Prah”, predstaviće se na festivalu u petak. Uloge tumače Gordana Boban i Mirsad Tuka.

Predstava “Feliks i Doris”, Opere I teatra “Madlenijanum”, sa glumcima Vanjom Milačić i Vladimirom Grbićem, zatvara 5. Festival malih pozorišnih formi u subotu, 15. oktobra.

“U pratećem program festival, predstava Teatra „Fort forno ”, Bale i Reflektor teatra iz Novog sada „Žena iz Porto Pina“, prvi put u nasem gradu biće odigrana u prostorijama Jazz Caffe-a u sredu 12. oktobra. To je novina za nas i zelimo da vidimo kako će to nasa publika prihvatiti, s obzirom da je to česta pojava u nekim drugim gradovima kada su u pitanju slični festivali.
Inače, u žiriju 5. Festivala malih pozorišnih formi su: Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorista iz Nisa, Snezana Udicki direktorka Narodnog pozorišta u Vršcu i Branislav Nedić, direktor Narodnog pozorista u Kruševcu”, rekao je novinarima Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta.

Već 16. oktobra, na dan kada je 1946. godine doneta odluka o osnivanju pozorišta u Zaječaru biće održana prigodan program. U 18 sati biće promovisan poslednji broj časopisa „Razvitak“ posvećen u celini preminulom osnivaču ovog časopisa, koji ga je uređivao 45 godina, pesniku Tomislavu Mijoviću, a koga je Branko Miljković nazvao princem srpske poezije. Od 19 sati biće prikazan film „Pozorište uprkos svemu- 75 godina zaječarskog teatra”, autorke Vanje Čolić, urednice dopisništva RTS-a u Zaječaru.  Iste večeri Pozorište iz Nikšića, Crna Gora, izvešće komediju „Boing, boing“.

Pozorišna svetkovina u Zaječaru se nastavlja jednim o najznačajnijih pozorišnih festival u Srbiji, Danima Zorana Radmilovića, od 17. do 24. oktobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *