Srednjovekovna utvrđenja u funkciji turizma (VIDEO)

U maju ove godine grupa turističkih radnika iz istočne Srbije i Donjeg Podunavlja krenula je na studijsko putovanje u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, u organizaciji GIZ-a, u okviru projekta “Eu za kulturno nasledje i turizam”. Obilazeći prirodne lepote i kulturno istorijske znamenitosti ovih zemalja, učesnici putovanja uporedjivali su ih sa potencijalima koje Srbija ima, a koji nisu dovoljno promovisani. Kako bi predstavili najbolje što naša zemlja nudi turistima, ali i upoznali gledaoce sa razvijenim turističkim destinacijama u inostanstvu, nastao je serijal od četiri epizode koje smo objavili na našem portalu tokom septembra. Danas na našem portalu objavljujemo poslednju epizodu serijala “Srednjovekovno nasledje”.

Vodimo vas u turistički obilazak tvrdjava u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj. Najpoznatija naša tvrđava je svakako “Golubački grad” koja je nakon rekonstrukcije 2019. godine doživela pravi turistički bum. Takvu šansu u Srbiji tek treba da iskoriste Ramska i tvrdjava u Pirotu ali i Fetislam kod Kladova čije će renoviranje biti završeno narednog meseca.

Primere dobre prakse korišćenja srednjovekovnog nasleđa u turističke svrhe zabeležili smo u Sloveniji na Bledu, ali i u Istri u Sentvinčenatu, kao i u Francuskom gradu-tvrđavi u Karkasonu gde zamak godišnje poseti 3 miliona turista.

Osim bogate istorije, saznajte koje su to razlike u turističkoj promociji ovih tvrđava i koliki je njihov potencijal u razvoju regiona u kojima se nalaze.

Saznajte hoće li kulturna baština postati jedan od glavnih turističkih aduta istočne Srbije i Donjeg Podunavlja u emisiji „Srednjovekovno nasleđe“ koju možete pogledati na našem portalu, i danas u 16 sati na kanalu T1 televizije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *