U nedelju, 2. oktobra, na našem portalu putopisna reportaža “Srednjovekovno nasleđe”

U maju ove godine grupa turističkih radnika iz istočne Srbije i Donjeg Podunavlja krenula je na studijsko putovanje u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, u organizaciji GIZ-a, u okviru projekta “Eu za kulturno nasledje i turizam”. Obilazeći prirodne lepote i kulturno istorijske znamenitosti ovih zemalja, učesnici putovanja uporedjivali su ih sa potencijalima koje Srbija ima, a koji nisu dovoljno promovisani. Kako bi predstavili najbolje što naša zemlja nudi turistima, ali i upoznali gledaoce sa razvijenim turističkim destinacijama u inostanstvu, nastao je serijal od četiri epizode koje smo objavili na našem portalu tokom ovog meseca. U nedelju, 2. oktobra, objavljujemo poslednju epizodu serijala.

U četvrtoj emisiji pod nazivom “Srednjovekovno nasledje” vodimo vas u turistički obilazak tvrdjava u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj. Dunav je kroz istoriju često bio prirodna granica i poprište borbi brojnih naroda, a kao svedoci tih burnih vekova opstalo je sedam tvrđava raspoređenih duž toka Dunava kroz Srbiju. Najpoznatija je svakako Golubačka koja je nakon rekonstrukcije 2019. godine doživela pravi turistički bum. Takvu šansu u Srbiji tek treba da iskoriste Ramska i tvrdjava u Pirotu ali i Fetislam kod Kladova čije će renoviranje biti završeno narednog meseca.
Primere dobre prakse korišćenja srednjovekovnog nasleđa, kao vrhunski turistički potencijal zabeležili smo u Sloveniji na Bledu, ali i u Istri u Sentvinčenatu, kao i u Francuskom gradu-tvrđavi u Karkasonu gde zamak godišnje poseti 3 miliona turista. Lepu zaradu tada ostvare i vinari i pčelari koji u zidinama utvrdjenja prodaju svoje proizvode.

Hoće li srednjovekovno nasleđe, postati jedan od glavnih turističkih aduta Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja saznajte u emisiji „Srednjovekovno nasledje“, koju možete pogledati na našem portalu u nedelju, 2. oktobra i istog dana na T1 televiziji od 16 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *