Kako u Srbiji unaprediti seoski turizam, uz gastronomsku i vinsku ponudu, otkriva treća epizoda putopisnog serijala kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju (VIDEO)

Netaknute prirodne lepote istočne Srbije i Donjeg Podunavlja i izuzetno značajna kulturna baština koja seže od praistorije, preko rimskog carstva do srednjovekovnih tvrđava, glavni su aduti za razvoj turizma. Kada se tome doda gostoljubivo stanovništvo, sa autentičnom gastronomskom i enološkom ponudom, čini se da su se stekli svi potrebni uslovi. Ipak, za razvoj turizma potreban je period koji se meri decenijama. Kako bi ubrzali taj proces Evropska unija kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” organizovala je studijsko putovanje u Sloveniju, Hrvatsku i Italiju, za predstavnike razvojnih agencija, turističkih radnika i vinara iz istočne Srbije, Donjeg Podunavlja i Šumadije.
Koje su sličnosti i razlike u ponudi seoskog turizma u staroplaninskim selima i u selima u okolini Bleda, videćete u trećoj epizodi našeg putopisnog serijala pod nazivom “Seoski turizam, gastronomija i vino”.

Da održivost i prosperitet jednog kraja može porasti zahvaljujući turizmu i njegovim povezanim oblicima od kulturnog, istorijskog, gastronomskog, do vinskog i seoskog, članovi studijskog putovanja iz Srbije uverili su se i u Hrvatskoj, pored Pazina, gde su posetili savremeni Edukacijsko-gastronomski centar.

Uz hranu, i piće predstavlja veoma važan segment turističke ponude koji zajedno učestvuje u razvoju određenog turističkog regiona. Vinogradarstvo u Srbiji ima duboke korene u prošlosti i danas predstavlja značajan turistički potencijal. Članovi studijske grupe iz negotinskog i šumadijskog vinogorja imali su priliku da se upoznaju i dosta toga nauče od kolega iz Vipave u Sloveniji i Kutjeva u Hrvatskoj, gde su posetili njihove vinarije.

Treću epizodu putopisnog serijala “Seoski turizam, gastronomija i vino”, osim na nasem portalu, možete pogledati danas popodne u 16 sati i na kanalu T1 televizije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *