U nedelju, 25. septembra na našem portalu putopisna reportaža “Seoski turizam, gastronomija i vino”

Grupa turističkih radnika iz istočne Srbije i Donjeg Podunavlja početkom proleća krenula je na studijsko putovanje u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, u organizaciji GIZ-a u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”. Obilazeći prirodne lepote i kulturno istorijske znamenitosti ovih zemalja, učesnici putovanja upoređivali su ih sa potencijalima koje Srbija ima, a koji nisu dovoljno promovisani.

U trećoj emisiji pod nazivom “Seoski turizam, gastronomija i vino” podsećamo da su naša gostoljubivost, ukusna hrana i kvalitetna pića, takođe aduti za razvoj turizma, naročito seoskog. Ipak, još uvek ne možemo da se poredimo sa Slovenijom gde beleže godišnje i do 15,3 miliona noćenja.

Kada se etno smeštaj u netaknutoj prirodi poveže sa ponudom domaće hrane, uspeh je zagarantovan, to znaju i u Istri. Vrhunski kuvari tamo su na ceni, a posetioci kada je reč o vinskom turizmu osim u dobroj kapljici uživaju upoznajući proces pravljenja vina.

Sa druge strane u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu kod Negotina imaju sve ono što obuhvata vinski turizam: kamene vinske kuće, vinarije, vinograde, proizvodni proces, istoriju, ali i premalo iskustva kako to da povežu u turistički proizvod. Kako će projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” pomoći srpskim turističkim radnicima da ubrzaju razvoj svojih potencijala, saznajte u epizodi “Seoski turizam, gastronomija i vino”, koju možete pogledati na našem portalu u nedelju, 25. septembra i istog dana na T1 televiziji od 16 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *