Večeras počinje Međunarodni inkluzivni festival ART ZONA ZA SVE

Šesti međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva ART ZONA ZA SVE biće otvoren večeras od 19 sati u dvorištu Dečijeg centra u Zaječaru, a program će trajati do 10. septembra. „Dečiji centar“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Rekonstrukcije ženski fond, organizovanjem festivala želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice, u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece i mladih.

Prve večeri predstaviće se bubnjari “Dečijeg centra”, zatim sledi otvaranje izložbe “Lice promene”. U nastavku nastupaju Milica Đokić i Mladen Milojković, Plesni studio sa baletskom predstavom “Refleksija” iz Skoplja, a dan zatvara Veče angažovanog kratkog filma.

Koncept festivala se menja ove godine i postaje tematski, u fokusu će biti umetnice sa invaliditetom, majke dece sa smetnjama i invaliditetom i stručne i hrabre žene koje će razmeniti i predstaviti svoja iskustva i ideje. Planirano je da učesnice/ci iz Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, sa Kosova, budu u Zaječaru od 6. do 10. septembra. U toku boravka, koreografkinje, baletske pedagoškinje, dramske pedagoškinje i muzičke pedagoškinje realizovaće plesne i glumačke radionice sa decom i mladima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i decom i mladima iz opšte populacije. U toku ovih radionica nastaće performans “VIDLJIVE”, koji će biti izveden na zatvaranju festivala. U toku festivala biće organizovani: okrugli sto “Inkluzija je ženskog roda”, predstave, koncerti, promocija knjige o hraniteljstvu kao i tematska izložba o osobama sa invaliditetom koje su značajno doprinele kulturi i umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *