Art zona za sve – 6. Međunarodni inkluzivni festival od 6. do 10. septembra u Zaječaru

ART ZONA ZA SVE – Šesti medunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva, biće održan od 6. do 10. septembra u Zaječaru.

„Dečiji centar“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Rekonstrukcije ženski fond, organizovanjem ART ZONE ZA SVE, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice, u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece i mladih.

U toku prethodnih pet festivala, oko 2.000 dece i mladih sa Balkana na otvorenoj sceni prikazvali su svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti (dramske, baletske, pantomimske predstave, opera, koncerti…).

Od ove godine koncept festivala se menja i postaje tematski, ovog puta u fokus stavlja umetnice sa invaliditetom, majke dece sa smetnjama i invaliditetom i stručne i hrabre žene koje će razmeniti i predstaviti svoja iskustva i ideje. Planirano je da učesnice/ci iz Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, sa Kosova, budu u Zaječaru od 6. do 10. septembra. U toku boravka, koreografkinje, baletske pedagoškinje, dramske pedagoškinje i muzičke pedagoškinje realizovaće plesne i glumačke radionice sa decom i mladima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i decom i mladima iz opšte populacije. U toku ovih radionica nastaće performans “VIDLJIVE”, koji će biti izveden na zatvaranju festivala. U toku festivala biće organizovani: okrugli sto “Inkluzija je ženskog roda”, predstave, koncerti, promocija knjige o hraniteljstvu kao i tematska izložba o osobama sa invaliditetom koje su značajno doprinele kulturi i umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *