Antička tragedija “ELEKTRA” pretpremijerno u zaječarskom pozorištu (FOTO)

Pozorišna publika u Zaječaru večeras je imala priliku da pretpremijerno pogleda predstavu “Elektra” koju je po Euripidovoj tragediji, napisao Danilo Kiš, a režirala Olivera Viktorović Đurašković.

Ova ansambl predstava klasične antičke drame prvobitno je trebalo da se izvede na Romulijani, što je primerenije dobu kada je nastala, ali bojazan od kiše, vratila je aktere i publiku u zatvoren prostor pozorišne sale.

Kada odgledamo ovu tešku emotivnu dramu jasno nam je zašto je lik Elektre privlačio dramaturge od antike, preko renesanse sve do 20. veka, od Francuza, Nemaca, Italijana, do Španaca.
Elektra je kći slavnog kralja Agamemnona, koga je ubila supruga Klitemnestra sa svojim ljubavnikom Egistom. Svoju decu Oresta i Elektru je proterala sa dvora; Elektra je primorana da se uda za siromašnog zidara, a Orest je izgnanik koji pronalazi sestru i uverava se da je ona spremna da osveti oca i to mnogo više od njega koji ima snage da ubije samo Egista, ali ne i njihovu majku Klitemnestru.

Osnovna emocija koja vodi Elektru je mržnja, ona je opčinjena njome, hrani je i podgreva jer je to njeno jedino životno gorivo. Zbog mržnje u sebi želi osvetu, jer oseća da će to zadovoljiti neku pravdu ili bar njenu pravdu, ali vidimo da jurenje svoje pravde proizvodi novu i novu smrt. I tako u krug, kako peva hor na kraju…. oko za oko, zub za zub, grob za grob….

Elektra u izvođenju glumice Ane Bretšnajder je bez prenaglašenih izraza, bez lažnih osećanja i cepanja emocija, ali sa jasno vidljivim gnevom i osvetoljubivošću koji je razdiru. Njenog brata Oresta, u tumačenju Miloša Đuričića, osveta zavitla u trenutku, on u tom vihoru počini ubistvo, ali njegova strast i osveta nemaju tu dubinu kao kod Elektre.

“Elektra” Olivere Viktorović Đurašković u zaječarskom pozorištu jeste klasična tragedija ali na jedan suptilniji način, bar što se scena ubistava tiče, koja su bez preterane cike i vike i bez krvi koja nam je stalno pred očima u Orestovoj crvenoj košulji i Elektrinoj crvenoj haljini.

U ostalim ulogama večeras su još igrali i Nataša Petrović, Miloš Tanasković, Predrag Grbić, Fuad Tabučić, Branislav Mijatović, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Jelena Rajić, Sanja Nedeljković, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

Iz pozorišta najavljuju da će premijerno izvođenje “Elektre” biti na predstojećim 31. “Danima Zorana Radmilovića”, a ostaje nada da će neko reprizno izvođenje naredne sezone imati i na Romulijani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *