“Ekološki sat” o Festivalskoj večeri u Boru, 29. avgusta, u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini” (VIDEO)

U okviru projekta „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini“, koji finansira EU, a realizuju Udruženje „Za česme“ i partnerske organizacije iz Bora i Zaječara, večeras će u Boru biti organizovano Festivalsko veče sa prikazivanjem inkluzivne predstave mladih, ekološkim filmovima i tribinom.

O programu Festivala u emisiji “Ekološki sat”, govorili su Boban Pogarčić iz Udruženja “Za česme” i Selena Ristić Vitomirović iz “Dečijeg centra” Zaječar.

Ovo veče posvećeno vazduhu i kvaliteta vazduha, počeće premijernim izvođenjem inkluzivne dečije predstave „Pokloni udah“ gde će deca glumci iz Dečijeg centra i Udruženja L-DOWN iz Zaječara, predstaviti svoje viđenje problema u oblasti životne sredine.

“Zamislite svet u kome ne možemo da živimo bez maski, a da oni koji zagađuju okolinu dišu neki posebni, filtrirani vazduh, jedna je od rečenica kojom glumci u predstavi “Pokloni udah” izražavaju svoje strahove o budućnosti koja nas čeka, budućnosti koja je počela mnogo pre no što je problem postao dovoljno vidljiv”, rekla je Selena Ristić Vitomirović.

Boban Pogarčić iz Udruženja „Za česme“ ističe da je ovaj događaj ujedno i specijalno izdanje međunarodnog Festivala turističkog i ekološkog filma SILAFEST, koji se već 14 godina organizuje u Velikom Gradištu.

„Filmski deo našeg prvog Festivala otvara kratki animirani film „Sivi dani“, u produkciji Udruženja “Za česme”, nakon čega će biti prikazano devet kratkih, efektnih filmova: “Exist” iz Irana, “Human” iz Azerbejdžana, “Serenada” iz Bosne i Hercegovine, “Cracked” iz Turske, “World and me” iz Kazahstana, “Kezegob” iz Ukrajine i “Tubbataha national treasure” iz Singapura”, rekao je Pogarčić.

Po završetku filmskog dela Festivala, počeće javna tribina, a kao uvod u temu javne tribine biće prikazana prva epizoda iz dokumentarnog serijala “Pogledaj oko sebe” pod nazivom “Vedro nebo nad Borom”, u produkciji Udruženja “Za česme”. Nakon uvodne priče, na javnoj tribini će učesnici, poznati filmski umetnici koji su gosti i SILAFEST-a, a tu će biti i stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine, koji će predstaviti dosadašnje rezultate samog projekta kao i stanje životne sredine u Boru.

Ceo program biće prenošen preko live streama na YouTube kanalu Za media i Za česme i putem društvenih mreža.
Bor Gradski amfiteatar kod Muzeja rudarstva i metalurgije, 29. avgusta od 19 sati.

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *