“Plastične bašte” večeras na Romulijani – koreodrama za sve uzraste

Na programu “Dana Romulijane”, specijalnog četvorodnevnog programa u okviru Zaječarskog kulturnog leta na Romulijani, večeras gostuje pozorište “Patos” iz Smedereva sa koreodramom “Plastične bašte”, koju je režirao Salvatore Tramaćere. Početak je u 20,30 a i večeras je obezbeđen prevoz do Romulijane i nazad u 19,30 od zaječarskog pozorišta.

O predstavi:

Sanjati je glagol nesvršenog vida. Prekinuti snove je gramatički neispravno. Zimi sanjamo velike crvene vatre. Leti se u snu hladimo. Snovi uvek znaju šta nam u životu fali.

Plastične bašte su jedna od onih zauvek mladih predstava. Mašta neobuzdano juri scenom, a onaj ko odluči da se prepusti čaroliji, neka se pripremi za putovanje kroz magične svetove, gde boje, svetlost i zvuci prate njegove želje. Svetovi za sebe, svaki sa sopstvenim čudima, gde se sreću vanzemaljci, samuraji, vile, anđeli… Gde ima mesta za sećanja, snove, osećanja. Evocirajuća snaga Plastičnih bašta impresionira i one koji više nisu deca po godinama, ali jesu u duši.

Igraju: Isidora Đorđević, Anđela Mladenović i Danilo Karapandža
Koprodukcija: Pozorište PATOS, Teatro Koreja i Centar za kulturu Smederevo

Rekli su o predstavi:

Zaista je stvorena predstava na koju se u potpunosti odnosi ona inače već oveštala fraza da je predstava za gledaoce 8 do 88 godina. Ona je ovog puta zaista za decu od tri do 99 godina, kako piše u programu, s tim da stogodišnjaci ne moraju da podetinje da bi im se svidela ova predstava puna mašte, dobrote, topline i ne znam čega sve tokom tog jednog sata, koji prođe ko dlanom o dlan sa vrednim mladim glumcima, za koje nisam, pravo da vam kažem, ni pitao da li su profesionalci ili amateri. Ko takva pitanja u savremenom svetu još postavlja, osim nekog zatucanog birokrate!

Jovan Ćirilov, Blic 19.2.2011.

Manifestacija Dani Romulijane je deo bogatog programa Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani, koji organizuju Narodni muzej “Zaječar” i Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” uz pokroviteljstvo grada Zaječara i podršku projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji u Srbiji sprovodi GIZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *