“Dani Romulijane” od 17. do 21. avgusta u okviru Zaječarskog kulturnog leta

U čast rimske carske palate Feliks Romulijane, kod Zaječara, u periodu od 17. do 21. avgusta, biće održani Dani Romulijane. U večernjim terminima, od 20,30 časova, muzički ansambli i pozorišne trupe će nastupiti unutar samih zidina ove kasnoantičke palate.

Manifestacija Dani Romulijane je deo bogatog programa Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani, koji organizuju Narodni muzej “Zaječar” i Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” uz pokroviteljstvo grada Zaječara i podršku projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Ulaz za sve dane je slobodan! Obezbeđeni su prevoz iz Zaječara do Romulijane, svakog dana u 19,30 časova, ispred Pozorišta “Zoran Radmilović”, i povratak nazad.

Program Dana Romulijane:

17. avgusta – koncert “Veče pod zvezdama”, koji će izvesti profesori Kampa klasične muzike koji je u toku u Zaječaru,
18. avgusta – džez koncert benda Sanja Marković i Ensamble,
19. avgusta – gostovanje Narodnog pozorišta Niš sa predstavom “Sladoled”,
20. avgusta – koreodrama “Plastične bašte”, performans koji će odigrati Pozorište “Patos” iz Smedereva,
21. avgusta – završetak manifestacije uz gudački sastav Wonder Strings.

Feliks Romulijana, arheološko nalazište pod zaštitom Uneska, ovog leta je postala kulturna pozornica. Mnogobrojni koncerti, predstave, kao i spektakl Džona Malkoviča, učinili su da ova palata, nastala u trećem veku, bude prepoznata kao destinacija sa bogatim kulturnim programom i manifestacijama.

U okviru projekta #EU za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, biće izgrađen Centar za posetioce i istraživače koji će doprineti da Romulijana iskoristi svoj turistički potencijal i postane dostupna istraživačima rimske civilizacije iz celog sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *